Вийшов з друку навчальний посібник «Акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення собак і котів»

28 грудня 2020 року
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Наприкінці 2020 року, а саме 24 грудня, вийшов з друку перший вітчизняний посібник для студентів ОС «Магістр» (спеціальність 211- Ветеринарна медицина) «Акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення собак і котів», присвячений вивченню всіх ланок репродуктивної функції виключно двох видів тварин: собак і котів. 


 Таке видання є актуальним з ряду причин:

  • нині значна кількість студентів, що навчаються на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України, пов’язують свою майбутню професійну діяльність тільки з роботою із собаками і котами, тому їм необхідні ґрунтовні знання з клінічних дисциплін цих видів тварин;
  • дистанційна освіта зменшила можливості викладача для передачі своїх знань і досвіду студентам, а на заміну їм приходять «знання» з пошуковика Google;
  • на кафедрі підтримано традиції вчителів, а саме фундатора кафедри професора І. С. Нагорного, який свого часу написав розділ «Акушерско-гинекологические болезни» у довідковому посібнику «Болезни собак и кошек» (1979, 1989) виданому в Українській сільськогосподарській академії.
  • і, найголовніше, посібник доповнив великий перелік сучасних навчальних матеріалів виданих на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України у рік свого 100-річного ювілею.

Посібник написано у відповідності з ексклюзивною навчальною програмою дисципліни (обсягом 6 кредитів), яку вивчають студенти ОС «Магістр» НУБіП України на заключному етапі їх підготовки. Окрім традиційних, він містить розділи, які розширюють уявлення про етіологію, патогенез, діагностику та лікування неплідності собак і котів: онкопатологія статевих органів і молочної залози, неплідність за спадкової та інфекційної патології, фармакологічний контроль репродукції, лабораторні та інструментальні методи дослідження.

Навчальний посібник складається 16 розділів, поділених на  4 частини: біотехнологію відтворення собак і котів; акушерство; гінекологію з онкопатологією; андрологію, фармакологічний контроль репродукції та лабораторні і інструментальні методи дослідження. Наприкінці кожного розділу наведені питання для обговорення і самоперевірки, є предметний та іменний покажчики, список літератури. Матеріал посібника ілюстровано 158 схемами, графіками, фотографіями та 18 таблицями.

Видання призначене не тільки для студентів університетів, а може бути корисним аспірантам та практикуючим лікарям ветеринарної медицини, які успішно завершили вивчення базового курсу «Акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології».

Доц.Лакатош В.М.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook