Профілактика і високі технології

26 грудня 2020 року
м. Київ

Пожежна безпека в лісах Фінляндії.

Фінські ліси відносяться до зони північних хвойних лісів, однак, через поступову зміну клімату та людський фактор вони також мають ризики загорання. Відносно невелика кількість пожеж обумовлена великою мірою добре налагодженій системі профілактики їх виникнення та локалізації з використанням новітніх технологій і обладнання.

Фото з ресурсу "ЕКО інформ"

Від пожеж не застрахована і північ.

Фінляндія – одна з найбільш лісистих країн у Європи, ліси якої становлять 71,6% її площі. Загальна площа фінських лісів становить 26,3 млн га, з яких 20,3 млн га – лісові угіддя. Зміна клімату призвела до збільшення посушливих сезонів і ризику лісових пожеж, тому фінські лісівники бачать необхідність у нових видах послуг для запобігання пожежам і їх ліквідації.

У Фінляндії щорічно виникає близько 2 тисяч лісових пожеж, які, зазвичай, швидко гасяться. Так влітку цього року на півдні від громади Мухос, що неподалік від міста Оулу, сталася значна, як для Фінляндії, лісова пожежа. За даними служби порятунку, горіло близько 250 гектарів лісу. Для її гасіння були задіяні близько 80 рятувальників, більше 20 одиниць різної техніки та авіація. Вогонь важко було контролювати через сильний вітер і суху місцевість. Ця пожежа показала, що в Фінляндії також можливі великі лісові пожежі і до них необхідно бути готовими, оскільки посушливі сезони також збільшуються і на півночі Європи.

Моніторингом стану лісів, зокрема, і щодо протипожежної безпеки, опікується Фінський лісовий центр. Його завдання – сприяти розвитку лісового господарства, консультувати землевласників, збирати і обмінюватися даними щодо лісів Фінляндії та забезпечувати дотримання лісового законодавства. Має кілька електронних сервісів, які пропонують лісовласникам і лісокористувачам найсвіжішу інформацію про їх лісові ділянки.

Як повідомляють фахівці Лісового центру, пожежа поблизу Мухосу показала необхідність у нових підходах до профілактики пожеж, особливо у малонаселених районах, де з кожним роком буде все менше і менше робочих рук для їх гасіння. Тому вже зараз у Фінляндії розробляються кілька нових способів запобігання та гасіння лісових пожеж.

З повним текстом новини можна ознайомитися за посиланням: https://ekoinform.com.ua/?p=10539

 

Джерело: "ЕКО інформ"

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook