Думка магістрів про роль дисципліни «Ветеринарна клінічна біохімія» у підготовці лікаря ветеринарної медицини

14 грудня 2020 року
     Триває другий тиждень залікової сесії. Напруга в роботі викладачів і студентів зростає! На четвертому курсі в групах студентів основного терміну навчання за ОС «Магістр» активно проходять заліки. Цікаво, що думають студенти про наш навчальний курс з ветеринарної клінічної біохімії і наскільки нам, викладачам, вдається їх підготувати до професійного життя.

     Вирішала звернутися до студентів з пропозицією поділитися думками, що вони для себе почерпнули з нашого предмету і наскільки важливі для них ці знання.

  • Збавенко Катерина: «Нині підготовка студентів до отримання омріяної професії ветеринарного лікаря неможлива без предмета «Ветеринарна клінічна біохімія». Завдання цієї дисципліни полягає у лабораторній діагностиці хвороб тварин, здобуття навичок з правильної експлуатації приладів, апаратури та обладнання біохімічної лабораторії, володіння технікою відбору біологічного матеріалу від хворих тварин, його підготовкою для подальших клініко-біохімічних досліджень. Результати лабораторних досліджень дозволяють уточнити діагноз хвороби, а в окремих випадках, навіть, визначити. Це запорука вірного призначення лікування. Водночас даний предмет навчає вмінню розпізнавати характер захворювання та функціональний стан внутрішніх органів і всього організму на момент дослідження, обирати діагностичні тести для проведення диференційної діагностики хвороб тварин, проводити оцінку якості їх лікування».
  • Безсмертна Альона: «Теоретичні знання з клінічної біохімії відіграють значну роль у формуванні світогляду лікаря ветеринарної медицини. Адже кожен біохімічний показник несе інформацію про роботу того чи іншого органу, а саме наскільки він повноцінно виконує свої функції. Часто дозволяє відрізнити хвору тварину від здорової, оскільки багато факторів можуть вплинути на функціональний стан організму, у т. ч. фізіологічних. Від цих показників і залежить призначення подальшого лікування, якщо є необхідність. Одним із перших аналізів, що призначаються на будь-якому первинному прийомі, є біохімічний аналіз крові та сечі. Окрім знання норм біохімічних показників важливо вміти аналізувати можливі причини їх відхилень. Адже в організмі все взаємопов’язано і потрібно вміти давати оцінку клінічній картині прояву хвороби в комплексі, а не лише на її фрагменти. Саме такий підхід важливий у ветеринарній медицині. Результати біохімічного аналізу зразків біологічного матеріалу – це лише ланка у загальному клінічному обстеженні хворих тварин. Без сумніву, вона важлива!»

 

  • Збавенко Катерина: «Отже, отримані нами знання з клінічної біохімії допомогли пролити світло на патогенез різних захворювань, який ми почали вивчати ще на патофізіології. Цей предмет дав нам ту необхідну основу теоретичних знань, які не можна здобути практично і які потребують поглибленого вивчення. Потрібно пам’ятати, що знання лише з цього предмету не можуть повністю сформувати лікаря ветеринарної медицини як висококваліфікованого спеціаліста».

 

  • Безсмертна Альона: «Вірно поставлений діагноз – це половина успіху в лікуванні тварин! Ми прагнемо менше робити професійних помилок. А для цього потрібні знання як з предмету ветеринарної клінічної біохімії, так і з усіх інших фундаментальних та клінічних дисциплін у підготовці лікаря ветеринарної медицини. Ми цінуємо бажання викладачів навчити нас потрібним у цій роботі наукам. Для нас важливий їх досвід. Впевнені, що спільними зусиллями зможемо успішно пройти всі іспити з професійної підготовки».

 

  • Грищенко В.А. (викладач): «Самий серйозний іспит – це коли розпочнеться практична робота ветеринарного лікаря, який буде тривати все професійне життя і коли кожен відчуватиме відповідальність за здоров’я і життя наших улюбленців».


Катерина Збавенко, Альона Безсмертна,
студентки 3 групи, IV курсу
Вікторія Грищенко,
професор кафедри біохімії і фізіології тварин
ім. акад. М.Ф. Гулого

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook