Студенти НУБіП України Андрій Пашко і Анастасія Терех – надія пляжного футболу України

26 листопада 2020 року
   Пляжний футбол (beach soccer) — це вид спорту, що заснований на правилах гри традиційного футболу. Змагання проводяться на піщаних пляжах, при цьому особливе значення має техніка володіння м'ячем і швидкість пересування по грузкій поверхні.

     Пляжний футбол зародився у Бразилії і виріс до міжнародного рівня. Участь у змаганнях відомих спортсменів з великого футболу, таких як француз Ерік Кантона, іспанці Мігель і Хуліо Салінаса та бразильці Ромаріо, Жуніор і Зіко, сприяло поширенню телевізійного висвітлення — пляжний футбол стали показувати в 170 країнах світу. Це зробило його одним із видів спорту, що динамічно розвиваються у світі, та привернуло багато уваги.

     Історія Пляжного футболу в Україні почалася літом 2001 року, коли на пляжі Київського Гідропарку відбувся дебютний турнір з пляжного футболу серед 8-ми київських любительських команд. Вже наступного року змагання пройшли в 5-ти містах України, де взяло участь 50 команд. Київський фінал приніс перемогу команді «Лотто», у складі якої грали, зокрема, рекордсмен світових першостей Олег Саленко, колишні гравці збірної України Юрій Калитвинцев і Сергій Шматоваленко. В інших командах-учасницях також вистачало знаних майстрів великого футболу.
     Після проведення цих змагань була створена Асоціація пляжного футболу України з представництвом в 14 регіонах країни, яка була прийнята до складу Федерації футбола України. У 2003 році відбувся перший чемпіонат України з цього виду спорту. Його організаторами стали Асоціація пляжного футболу України (АПФУ) за підтримки Федерації футболу України (ФФУ). Під егідою цих організацій на сьогоднішній день було проведено 18 офіційних Чемпіонатів України.
     Вперше студентський чемпіонат з пляжного футболу було проведено у м. Києві у 2017 році. У ньому взяло участь 6 команд із столичних вишів і команда НУБіП України виборола перше місце. Наступні змагання з пляжного футболу були організовані лише у 2020 році. Це був Кубок України, де вже були представники не тільки чоловічих команд, а і 6 жіночих команд. Збірні НУБіП України чоловіча та жіноча посіли відповідно перше і друге місця.

     Зірками пляжного футболу в Україні є Андрій Пашко та Анастасія Терех. Андрій Пашко вже багато років тренувався під керівництвом Костенка Миколи Петровича, виступаючи за столичний клуб «Альтернатива». Ставав Чемпіоном України 2019-го, срібним призером 2020-го і бронзовим - 2018-го року у складі цієї команди, є майстром спорту і членом збірної команди України з цього виду спорту. До цього року навчався у Національному університеті харчових технологій, отримав ступінь бакалавра, але свою подальшу освіту вирішив продовжити у стінах нашого університету на механіко-технологічному факультеті за спеціальністю «Агрономія». Свій вибір він поясним тим, що бажає продовжити навчання саме в нашому вузі, адже тут є перспектива отримання затребуваної професії і його розвитку як спортсмена. І не помилився. Вже у вересні цього року на Чемпіонаті Європи з пляжного футболу у португальському Назаре виборов бронзу у складі збірної команди України.

  

     Анастасія Терех є майстром спорту України з пляжного футболу і підводного плавання. Багато років виступає за столичний футзальний клуб «IMS», а в якості пляжного гравця ставала Чемпіоном України у 2019 році у складі команди «Євроформат» і бронзовим призером 2020 року у складі команди «Альтернатива-НУБіП». Вона отримала ступінь бакалавра, навчаючись у Київському національному торговельно-економічному університеті, а ступінь магістра вирішила отримати в нашому університеті на гуманітарно-педагогічному факультеті за спеціальністю «Філологія». Адже тільки в НУБіП України вона змогла найти поєднання своїх двох захоплень – іноземні мови і спорт. Цього року у Назаре на змаганнях за Кубок переможців евро Назаре 2020 серед жіночих команд Анастасія Терех посіла перше місце у складі української команди BSC Мрія 2006.

 

     Вітаємо наших пляжних футболістів Андрія Пашка та Анастасію Терех з яскравими виступами і бажаємо подальших успіхів!


Микола Костенко,
завідувач кафедри фізичного виховання

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook