Проєкт «School of Practical Psychology»: «Методи арт-терапії у практичній діяльності психолога»

25 листопада 2020 року

Як відомо, арт-терапією називають різновид психотерапії, спрямований на усвідомлення людиною свого внутрішнього стану, попередження та вирішення внутрішньоособистісного конфлікту за допомогою створення творчого продукту засобами мистецтва. Перевагою арт-терапії є те, що вона сприяє трансформації проблемної ситуації, негативних відчуттів та переживань у цікаву діяльність, від якої людина отримує не лише масу задоволення, а й новий досвід.

Задля розширення діапазону знань, набуття нових практичних умінь щодо використання арт-терапевтичних технологій у професійній діяльності 24 листопада 2020 року у межах проєкту «School of Practical Psychology» кафедри психології НУБіП України відбувся майстер-клас на тему: «Методи арт-терапії у практичній діяльності психолога» у такому вже звичному для всіх онлайн-форматі. Своїм досвідом люб’язно поділилася спікер Олена Дацун – старший викладач кафедри педагогіки та психології професійної освіти Національного авіаційного університету, член Української спілки психотерапевтів, член Всеукраїнської арт-терапевтичної асоціації, голова секції системної сімейної психотерапії Київського осередку УСП, психотерапевт за напрямом «Системна сімейна терапія».

Під час зустрічі учасники майстер-класу мали змогу ознайомитись із новим напрямом терапії мистецтвом – еко-арт-терапією; дізнатися про специфіку використання арт-терапевтичних технік в професійній діяльності психолога; випробувати широковідомі та авторські методики й техніки арт-терапії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Із самого початку Олена Дацун продемонструвала, як популярні арт-терапевтичні методики можна модифікувати та адаптувати до конкретного запиту клієнта. Так, за допомогою техніки «Каракулі», в якій  застосовуються елементи правопівкульного малювання, можна хаотичні лінії й геометричні фігури перетворити на справжній малюнок з цікавим сюжетом та в подальшому використати його для проведення казкотерапії.

Методика «Світлофор» дає можливість створити серію робіт на тему «Я і моя сила», де лише за допомогою трьох кольорів можна відобразити та проаналізувати весь спектр своїх емоцій, сильних і слабких рис. В арт-терапевтичній роботі також можна використовувати проективні методики. Зокрема, до уваги учасників були представлені різноманітні модифікації використання методики «Моя сім’я».

Вразили своєю простотою, легкістю і водночас ресурсністю методики і техніки еко-арт-терапії – терапії природою. Тут можна використовувати каміння, мушлі, воду, деревину, рослини тощо. До уваги учасників були представлені техніки «Кромка води», «Мушлі», «Камінчики, що ми носимо», які можна використовувати окремо, а також у поєднанні з музикотерапією, із технікою створення історій тощо.

Ця зустріч принесла учасникам немало позитивних емоцій, багато відкриттів (у тому числі і про себе), дозволила поринути у глибокі роздуми та у приємні відчуття, збагатити свої знання і набути нового цікавого досвіду.

Дякуємо Олені Дацун за нове сприйняття та усвідомлення світу арт-терапії, яскравий приклад поваги і любові до своєї професії, новий професійний досвід!

 

Із нетерпінням чекаємо наступних зустрічей на проекті School of Practical Psychology

Організатор майстер-класу у рамках проєкту «School of Practical Psychology»

доцент кафедри психології

Оксана Олійник

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook