Відбулося перше засідання Ради з питань національної інфраструктури геопросторових даних

9 листопада 2020 року
Міністрство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

   Метою прийнятого у квітні 2020 року Закону України «Про Національну інфраструктуру геопросторових даних» є забезпечення відкритості та доступності найрізноманітнішої географічної інформації, що є у розпорядженні органів влади, для кожного громадянина, бізнесу, органів державної влади та місцевого самоврядування. На сьогодні перед Урядом стоїть завдання щоб усі географічні дані оприлюднювалися у електронному вигляді в уніфікованих форматах, взаємодіяли та могли без перешкод надаватися усім користувачам. Просте та уніфіковане надання геопросторової інформації для інвесторів та громадян, підвищує довіру до держави з боку громадян. У всіх країнах Європейського Союзу відбувається активна розбудова таких систем систем, при чому за даними ООН застосування геоінформаційних технологій сприятиме збільшенню ВВП на 0,2-0,6 % ВВП. Створення Національної інфраструктури геопросторових даних – вимога Директиви Європейського парламенту 2007/2/ЄС “Про створення Інфраструктури просторової інформації у Європейському співтоваристві” (INSPIRE).

    3 листопада 2020 року під головуванням Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашко відбулося перше онлайн-засідання Ради з питань національної інфраструктури геопросторових даних, що є консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України, утвореним для вивчення проблемних питань, пов’язаних з реалізацією державної політики у сфері національної інфраструктури геопросторових даних. Членами Ради є Віце-прем’єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Голова Держгеокадастру, заступники міністрів оборони, інфраструктури, розвитку громад та територій, захисту довкілля та природних ресурсів, культури та інформаційної політики тощо, голови ДКА, ДСНС, Держводагентства, Держлісагентства, а також заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України, перший віце-президент (віце-президент) Національної академії наук, а також провідні фахівці, які мають повноваження або досвід діяльності з геопросторовими даними та метаданими. Згідно розпорядження Віце-прем’єр-міністра України Михайла Федорова членом Ради є також завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, д.е.н. Андрій Мартин, що свого часу виступив одним із провідних розробників профільного Закону України «Про Національну інфраструктуру геопросторових даних».

     На першому засіданні Ради було схвалено План створення та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, а також прийнято за основну положення проекту Порядку функціонування національної інфраструктури геопросторових даних, а Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру було доручено направити зазначений проект Порядку на погодження до центральних органів виконавчої влади та забезпечити його оприлюднення для подальшого громадського обговорення.

 

   Довідково: із проектом Порядку функціонування національної інфраструктури геопросторових даних можна ознайомитися на сайті Держгеокадастру України за посиланням: https://land.gov.ua/info/proekt-postanovy-kabinetu-ministriv-ukrainy-pro-zatverdzhennia-poriadku-funktsionuvannia-natsionalnoi-infrastruktury-heoprostorovykh-danykh/

 

Доцент кафедри землевпорядного проектування

Людмила Гунько

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook