ХХІ міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки»

19 жовтня 2020, 10:12
м. Харків ХНТУСГ імені Петра Василенка

 

 

17 - 18 жовтня 2020 року в місті Харкові (вул. Алчевських, 44), в головному корпусі Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка відбулася ХХІ міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки». Конференція присвячена 90-річчю Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка та 120-й річниці з дня народження академіка Петра Мефодійовича Василенка і проведена під егідою Міністерства освіти і науки та Національної академії аграрних наук України. 
На сьогодні ця конференція є, без перебільшення, головною щорічною подією для української агроінженерної науки, зокрема, землеробської механіки. 
ХХІ міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки», що відбулася у Харківському національному технічному університеті сільського господарства ім. П. Василенка, це результат продовження праці академіка Петра Мефодійовича Василенка нащадками його наукового напрацювання, його учнями, учнями його учнів і просто студентами, що тепер вивчають його роботи і пишаються своїм видатним земляком.
Для організації роботи конференції було створено спеціальний cайт: http://tpvapk.metalcontrol.com.ua/. 
На цьому сайті буде викладено для широкого доступу всі матеріали конференції. Вони будуть доступними протягом тривалого часу. 
Крім того матеріали конференції будуть опубліковані в журналах «Інженерія при-родокористування» (ISSN 2311-1828) та «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів» (ISSN 2311-441Х).
Основна тематика конференції:
1. Стан та перспективи розвитку сучасної землеробської механіки;
2. Інновація аграрної науки;
3. Механіко-технологічні процеси, робочі органи та машини для рослинництва;
4. Механіко-технологічні процеси, робочі органи та машини для тваринництва;
5. Мехатронні системи та пристрої;
6. Технології точного землеробства та інші енергозберігаючі технології;
7. Технічний сервіс та інженерний менеджмент;
8. Автоматизація, ІТ та енергетика в АПВ.
На превеликий жаль в цьому році, у зв’язку із пандемією COVID-19, конференція пройшла у виключно дистанційному форматі із використанням технології Google Meet. Конференцію відкрили: виконуюча обов’язки ректора університету Заїка Світлана Олександрівна (проректор з науково-педагогічної роботи); проректор з наукової роботи Мельник Віктор Іванович; проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Вітковський Юрій Петрович та директор навчально-наукового інституту механотроніки і систем менеджменту Власовец Віталій Михайлович.
Програма пленарного засідання включала вступне слово виконуючої обов’язки ректора Харківського національного технічного університету сільського господарства іме-ні Петра Василенка, кандидата економічних наук, доцента Заїки С.О. та наступні наукові доповіді:
1. Адамчук Валерій Васильович, д.т.н., професор, академік НААНУ, директор Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» (ННЦ «ІМЕСГ») – «Пріоритетні завдання агроінженерної науки»;
2. Булгаков Володимир Михайлович, д.т.н., професор, академік НААНУ, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України) – «Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Пет-ра Василенка (ХІМЕСГ) – моя АЛЬМА-МАТЕР»;
3. Надикто Володимир Трохимович, д.т.н., професор, чл.-кор. НААН України, проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (ТДАТУ) – «Нові підходи теорії тягової динаміки і експлуатації колісних тракторів»;
4. Зубко Владіслав Миколайович, к.т.н., доцент, зав. кафедри тракторів, сільсько-господарських машин та транспортних технологій Сумського національного аграрного університету (СНАУ) – «Науково-методичні основи обґрунтування відповідності пара-метрів агромашин потребам рослин»;
5. Мельник Віктор Іванович, д.т.н., старший науковий співробітник, проректор з наукової роботи (ХНТУСГ) – «Майбутня система землеробства Mix-Cropp – наші дослідження та результати»;
6. Jonathan Jesus Sanchez Castro, Julio C. Rodríguez-Quiñonez, Oleg Sergiyenko, Wendy Flores-Fuentes, Autonomous University of Baja California (UABC, Mexicali, Mexico) –«Computer Vision in Agriculture»;
7. Oleg Sergiyenko, Lars Lindner, Cesar Sepúlveda, Autonomous University of Baja California (UABC, Mexicali, Mexico) – «UAVs and Robotics in Agriculture – Applications and Trends».
В роботі восьми секційних засідань конференції, протягом 17 і 18 жовтня прийня-ли участь представники тридцяти трьох освітянських і наукових вітчизняних і закордон-них установ із загальною кількістю 230 доповідей. 
Найбільш активними зарубіжними учасниками конференції були представники наукової школи нашого співвітчизника д.т.н., Олега Сергієнко (Oleg Sergiyenko), який уже довгий час плідно працює в Autonomous University of Baja California (Mexicali, Mexico).
Валерій Адамчук, директор ННЦ «ІМЕСГ», академік НААНУ, д.т.н., професор розпочав свою програмну доповідь «Пріоритетні завдання агроінженерної науки» із вітальних слів на адресу нашого університету, звернувши увагу на те, що того ж 1930-року разом з нашим університетом був започаткований ННЦ «ІМЕСГ» і все це було підпорядковане розбудові тракторобудування в Україні, зокрема запуску Харківського тракторного заводу.
Спочатку як головний учений секретар НААН України Адамчук В.В. повідомив про те, що на Загальних зборах Національної академії аграрних наук України, що пройшли напередодні, відбулись вибори дійсних членів (академіків) та член-кореспондентів згідно оголошеного раніше конкурсу. Так, на оголошенні вакансії академіків по Відділенню землеробства, меліорації та механізації було обрано одразу двох відомих вчених – ректора Центральноукраїнського національного технічного університету Черновола Михайла Івановича та директора «Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» – Кравчука Володимира Івановича.
Агроінженерна галузь нашого Відділення також поповнилась новим член-кореспондентом Головачем Іваном Володимировичем. Головач І.В. вже багато років є відомим вченим, який плідно працює в галузі землеробської механіки. Якщо вважати, що він є учнем академіка Булгакова В.М., який у свою чергу є безпосереднім учнем академіка Василенка Петра Мефодійовича, то є всі підстави стверджувати, що в особі Головача І.В. Національна академія аграрних наук України поповнила свої лави гідним продовжувачем справи, яку започаткував патріарх землеробської механіки в країні – Василенко П.М. Тим більше, що здобутки претендента Головача І.В. на єдину оголошену ва-кансію член-кореспондента НААН по спеціальності «Агроінженерії» були значно вищими ніж аналогічні показники інших шести претендентів. Він має у своєму доробку 12 монографій, що видані у державному видавництві «Аграрна наука», має 1 монографію, яка видана за кордоном – в Італії, англійською мовою, але дозвіл на її друк було отримано в НУБіП України. Він видав 18 статей у журналах, що входять у наукометричні бази Scopus, причому дві статті вийшли в Італії, дві – в Швейцарії, а також статті в журналах Чехії, Словаччини, Румунії, Латвії, Естонії. Що найбільш вражає, що в нього є також й одноосібні статті в журналах Scopus. Сім статей Головача І.В. видані в журналах, що входять у науко-метричні бази Web of Science. Він має 75 Патентів України на винаходи, які пройшли ква-ліфікаційні експертизи (тобто не патенти на корисні моделі, а Патенти з 20-річним строком дії), в тому числі в нього є одноосібні Патенти України на винаходи. При цьому слід окремо підкреслити, що всі Патенти Головача І.В., присвячені темі його докторської дисертаційної роботи – вібраційному викопуванню коренеплодів буряків і очищенню коренебульбоплодів від домішок. В цілому його перу належить майже 500 друкований праць, з яких більше 100 надруковані за кордоном, в тому числі в академічних виданнях Білорусі, Болгарії, Польщі, Литви та ін. Він також підготував доктора технічних наук. Він єдиний з претендентів (навіть і по всіх інших спеціальностях, на які Академія оголошувала кон-курс) який раніше був нагороджений Почесною грамотою НААН та Почесною відзнакою НААН.
Валерій Васильович Адамчук, таким чином, щиро вітав інженерні факультети Національного університету біоресурсів і природокористування України з поповненням Академії гідною особистістю в особі Головача Івана Володимировича, у зв’язку з його обранням на це високе академічне звання.
В подальшому Валерій Васильович проаналізував екологічну ситуацію, яка зараз склалася у світі і наголосив, що одна з основних проблем, яку належить вирішити науковцям це пошук балансу між навантаженням на природу яке продукує людина і можливостями природи до відновлення. 
Успішний розвиток науки можливий за умови адекватного планування. Слід відрізняти тактичні і стратегічні задачі. 
Тактичні стосуються задоволення поточних потреб людства. Діючи в цьому секторі необхідно оцінювати рентабельність своєї роботи і можливість її впровадження.
В стратегічному сенсі потрібно звернути увагу на гармонізацію техніки і технологій із природою. Така задача, в свою чергу, спонукає фахівців до міждисциплінарної співпраці. Найбільш продуктивні техніко-технологічні рішення ймовірно найбільш можливі саме на стиках різних наукових напрямків і, відповідно, це суттєвий аргумент для посилення нашої співпраці. Традиційно в процесі планування наукової роботи ми повинні передбачати: підвищення продуктивності праці, зменшення енергозатрат і металомісткості, підвищення якості виконання технологічних операцій і кінцевої продукції, вирішення питань ергономіки, покращення екологічної ситуації, зокрема, збереження і відновлення родючості ґрунтів і вологи в ґрунті. Особливо гостро на сьогодні стоїть питання автоматизації і роботизації технологічних процесів в сільському господарстві.
На превеликий жаль для стратегічного планування на сьогодні у нас є лише один нормативний документ, а саме, указ президента України «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року» (30 вересня 2019 року, № 722/2019). Безпосередньо нас стосуються пункти: 2) …, досягнення продовольчої безпеки, поліпшення харчування і сприяння сталому розвитку сільського господарства; 7) забезпечення доступу до недорогих, надійних, стійких і сучасних джерел енергії для всіх; 13) вжиття невідкладних заходів щодо боротьби зі зміною клімату та її наслідками.
Національна академія аграрних наук України долучилася до розробки «Пріоритетних напрямів наукових досліджень НААН на 2021-2025 роки» в цілому і, зокрема, інженерного напряму, в рамках якого виділено три основних питання: перше, технологічні процеси і технічні засоби для забезпечення інноваційного розвитку агропромислового виробництва (прикладні дослідження); друге, механіко-технологічний вплив робочих органів машин на технологічні властивості сільськогосподарських матеріалів, умови росту рослин та розвитку тварин (фундаментальні дослідження); третє, електротехнології та системи управління технологічними процесами.
Якщо прийняти до уваги твердження про необхідність посилення міждисциплінарних досліджень, то всі інші пункти «Пріоритетних напрямів наукових досліджень НААН на 2021-2025 роки» повинні мати певне відношення і до інженерної науки. 
Крім цього Валерій Васильович акцентував увагу на необхідності відновлення винахідницької роботи, як фактору новизни дисертаційного дослідження. 
В рамках співпраці ЗВО та наукових установ аграрного спрямування не вирішеним лишається питання автоматизації і роботизації технологічних процесів і машин. На цьому науковому напрямку майже не лишилося фахівців. 
На завершення Валерій Васильович побажав своїм колегам плідної роботи на конференції.
Хоча конференція проходила онлайн, але було багато бажаючих висвітлити свої здобутки на засіданнях секцій, адже доповідей було більше 230.
Крім цього учасники конференції засвідчили, що незважаючи на складності пов’язані із пандемією COVID-19 нам вдалося освоїти дистанційні методи наукового спілкування, які безумовно будуть застосовуватися і в звичайній ситуації. 

Джерело: http://tpvapk.metalcontrol.com.ua/ 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook