Наукові розробки навчально-наукової лабораторії «Банк крові тварин» кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка інтенсивно впроваджуються у практичну діяльність

19 жовтня 2020 року

Досить часто серед наших домашніх улюбленців зустрічаються надзвичайно складні захворювання, із якими, на превеликий жаль, боротися надзвичайно складно. І особливо це стосується аутоімунних захворювань тварин. Так, фахівцями ННЛ «Банк крові тварин» проведено вперше системне введення тварині-реципієнту, хворої на аутоімунну тромбоцитопенію, донорської тромбоцитарної маси.


Під час проведення загального аналізу крові хворої собаки було встановлено зменшення кількості тромбоцитів у 10 разів відносно норми. Фахівці ННЛ «Банк крові тварин» провели донацію крові у тварини-донора, виділили тромбоцити та отримали їх концентрат, після чого провели компонентну трансфузію тромбоцитарної маси.


Слід відмітити, що після алогенної трансплантації тромбоцитарної маси у тварини-реципієнта кількість тромбоцитів у периферійній крові збільшилась у понад  три рази. Завдяки трансфузії тромбоцитарної маси вдалося частково відновити в організмі тварини-реципієнта функціонування природного гемостазу та запобігти можливим кровотечам.

М. Малюк

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook