Рятувальники здійснюють профілактичні рейди з метою попередити виникнення пожеж в екосистемах країни

13 жовтня 2020 року

Попри те, що надворі вже осінь, пожежонебезпечний період ще досі триває, а це означає, що природні екосистеми вразливі до вогню: суха рослинність може спалахнути від найменшої іскри, а пожежа за лічені хвилини здатна поширитись на велику площу, знищуючи все на своєму шляху.

Вогнеборці щодня виїжджають на пожежі на відкритих територіях. Переважна кількість займань трапляється через легковажність громадян, котрі не зважають на чисельні застереження рятувальників і продовжують наводити лад на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою. Вітряна погода сприяє швидкому поширенню вогню, який нерідко перекидається на людські поселення, об'єкти інфраструктури та завдає матеріальних збитків.

Так, для прикладу, 7 жовтня на території Харківщини трапилося 114 пожеж сухої рослинності у природних екосистемах, унаслідок чого вигоріло понад 132 га. Окрім того, в результаті пожеж сухостоїв згоріли 2 будинки, 5 господарчих споруд, 1 складська будівля та 10 га кукурудзи на кореню.

Того ж дня рятувальники Сумщини 6 разів ліквідовували загоряння в природних екосистемах, зокрема, в Путивльському, Білопільському, Сумському, Краснопільському районах та м. Суми, а площа, пройдена вогнем, склала 20 га.

Аби попередити виникнення подібних ситуацій, фахівці Служби порятунку невпинно здійснюють інформаційно-розяснювальну роботу серед населення. Надзвичайники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки в екосистемах.

Зокрема, 8 жовтня, в Херсонській області нижньосірогозькі рятувальники провели роз’яснювальну роботу з мешканцями районного центру з метою попередити виникнення пожеж у житловому секторі та в екосистемах. Вогнеборці розповіли співрозмовникам про наслідки, до яких може призвести необачне поводження з вогнем і випалювання сухої рослинності на присадибних ділянках.

Водночас на Луганщині фахівці ДСНС провели профілактичну роботу з населенням Марківського району. Спілкуючись з місцевими мешканцями, рятувальники акцентували увагу на забороні спалювання сухої рослинності та повідомили про небезпеку, яку несе в собі неконтрольований вогонь. Також проінструктували громадян щодо дій у разі виникнення пожежі на відкритій території, у лісі, адже в більшості випадків причиною цих надзвичайних подій є саме людський фактор.

Подібні превентивні заходи відбулися 7 жовтня на території Теофіпольського району Хмельниччини. Рятувальники вкотре нагадали населенню основні правила пожежної безпеки та закликали не чинити протиправних дій, спалюючи сухостій чи опале листя. Такі дії можуть призвести до масштабних пожеж, що поглинають усе на своєму шляху, несучи загрозу не лише рослинному і тваринному світу, будівлям, але й здоров’ю, та навіть життю людей — наголосили вогнеборці.

Кожному, з ким вдалось поспілкуватися, надзвичайники вручили тематичні пам’ятки з корисною інформацією та переліком певних правил.

Шановні громадяни! Будьте вкрай обережними, відвідуючи екосистеми: дотримуйтеся елементарних правил пожежної безпеки, а при виявленні займань на полях та відкритих територіях, негайно телефонуйте на номер екстреного виклику «101»!

 Джерело: https://www.dsns.gov.ua

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook