Відкриття меморіальної дошки Миколі Кандратовичу Шикулі

25 вересня 2020, 15:55
НУБіП

 Сьогодні, 24 вересня 2020 р. біля 2 навчального корпусу НУБіП відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки видатному українському вченому– ґрунтознавцю – Миколі Кіндратовичу Шикулі. Він уславив своєю діяльністю не лише нашу alma-mater,  а став визнаний в усьому світі – був членом Європейського товариства з обробітку ґрунтів, Європейської асоціації із захисту ґрунтів від ерозії, експертом ФАО, керівником Міжнародної науково-технічної програми із захисту ґрунтів від ерозії, читав лекції із ґрунтознавства у Болгарії, США, Угорщині, Чехословаччині, Данії, Швеції і Польщі.


На вшанування памяті професора Шикули прийшло чимало гостей, викладачів та студентів. Серед них Семен Антонець, колишній керівник господарства «Агроекологія» Шишацького району Полтавщини, де вчений впроваджував свої технології органічного землеробства, котрими пишається сьогодні НААН України, директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки Віктор Вергунов, випускники університету – голова Органічного руху України Євген Мілованов, академік НААНУ Олександр Тарарико та інші.


        Розпочав  церемонію ректор університету Станіслав Ніколаєнко, який підкреслив, що цим ми продовжуємо серію кроків, спрямованих на вшанування тих, хто закладали підмурок вишу і зводили на ньому міцну споруду, та відомий політик, народний депутат багатьох скликань Іван Кириленко.


Протягом 1974-1999 років професор Шикула очолював кафедру ґрунтознавства і охорони ґрунтів Національного аграрного університету. За більше як 50 років наукової та педагогічної діяльності створив наукову школу ґрунтозахисного і біологічного землеробства: 14 докторів та більше 50 кандидатів наук. До неї належить і декан агробіологічного факультету Оксана Тонха, яка часто супроводжувала вчителя у наукових відрядженнях і бачила його в різних життєвих ситуаціях. Тож цілком закономірно, що саме вона разом з першокурсником Едуардом Крамаренком відкривала меморіальну дошку.


 

 

Ми вписали ще одну сторінку в історію нашого університету, відкривши пам’ятник людині, яка є не лише нашою з вами гордістю – гордістю всієї нації, людині, в основу наукової діяльності якого було покладено принцип: ”у науці несміливому робити нічого”. Йому  випала у житті чудова місія, вище за яку нічого не може бути під цим сонцем – працювати на благо науки і держави і вести за собою покоління інших. Його законом був вічний закон: вчитися самому, вчити через приклади, повчання і застосування на ділі.


 


  
        Тож памятаємо його і рівняймося на нього!

 

Доцент, к.с.-г.н., Карабач К.С.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook