"НУБІП для ООС – в нас тече одна кров"

15 вересня 2020 року

Здавання крові може врятувати не одне життя наших захисників на сході України та в лікувальних закладах різних обласних центрів. Це може бути близька і рідна людина, хвора дитина чи пенсіонер. Кожен донор, що добровільно здає кров, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людського життя.

Згідно з наказом ректора від  09.09.2020 № 636 «Про проведення дня донора «НУБІП для ООС – в нас тече одна кров» з метою залучення студентів і викладачів до активної громадської діяльності, розвитку культури благодійництва та враховуючи велику потребу лікувально-профілактичних закладів м. Києва у крові, її компонентах і препаратах, для своєчасного надання трансфузійної допомоги постраждалим військовослужбовцям зони АТО у НУБіП України проводиться благодійний проєкт дня донора.

Благодійний проєкт день донора у Національному університеті біоресурсів і природокористування України проводився 15 вересня 2020 року з дотриманням всіх санітарно-епідеміологічних норм.

Cеред донорів гуманітарно-педагогічного факультету у Благодійному проєкті день донора «НУБІП ДЛЯ ООС – в нас тече одна кров» була студентка четвертого курсу спеціальності «Соціальна робота» Мельничук Віта.

Віто, з якого віку Ви берете участь у таких акціях чи благодійних проєктах?

З 18 років. Донором може бути кожна здорова людина, що їй виповнилося 18 років. Як тільки мені виповнилося 18, я вирішила комусь допомогти.

Чому Ви здаєте кров?

Кожного разу як я сюди приходжу, в моїй уяві постає людина, що сподівається на порятунок і чекає... Життя – це найвища цінність. Врятувати комусь життя – це допомогти самому Богові. Так говорила моя бабуся.

Який край дав світові таку молоду людину з такими судженнями?

Родом з Острога, що на Рівненщині. Закінчила Оженинську школу № 2. Виростала у родині, де шанують старших, поважають один одного, піклуються і допомагають меншим, відгукуються на біль ближнього…

Ваша родина має якісь особливі традиції?

Як і в кожній сім’ї, в нас люблять колядувати на Різдво, збиратися за Святвечірнім столом, готувати кошик на Великдень, водити Кривий танець, співати гаївки, клечати оселю на Зелені свята, святкувати Івана Купала…

Чи думаєте про те, кому може врятувати життя Ваша кров?

Велика потреба лікувально-профілактичних закладів обласних центрів та Києва у крові, її компонентах і препаратах наводить на думку, що кров потрібна багатьом: постраждалим військовослужбовцям зони АТО, хворим на різні недуги; тим, хто опинився в автомобільних трощах; немовлятам, стареньким… і немічним. Напевно, не так важливо кому – головне врятувати чиєсь життя. І того досить.

Що любите робити найбільше? Як відпочиваєте?

Дуже люблю подорожувати. Мрію побувати в Парижі, піднятися на Ейфелеву вежу, пройтися Монмартром, полюбувати Єлісейськими полями, відчути шарм вечірнього міста і патріотизм нації, яка, підсвічуючи споруди національними кольорами, ніколи не забуває про туристів… Багато ще де хотілося б побувати… Але поки – це лише мрії. Колектив всіх донорів гуманітарно-педагогічного факультету бажає Вам здійснення всіх мрій! Люблю займатися спортом, працювати у спортивній залі.

Що важливо сьогодні сказати донорам-початківцям?

До донорства, як і до самого життя, варто ставитися з величезною відповідальністю. Напередодні здавання крові потрібно виключити з раціону жирну їжу, вживати відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі, а також фрукти, соки, компот, житній хліб. У день здавання крові необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб. Лише тоді донор буде почуватися добре. Часто молоді люди нехтують цими простими правилами… Не забувати паспорт та студентський квиток. Людина завжди має мати якийсь документ, а особливо у таких випадках.

Колектив гуманітарно-педагогічного факультету на чолі з деканом, професором В. Д. Шинкаруком та колектив донорів нашого факультету бажають Вам здійснення всіх мрій, міцного здоров’я, а всі ті, у чиїх жилах буде текти Ваша кров – тисячі світлих думок!

З роси і води, дорога Віто Мельничук! Ми всі пишаємося Вами!


Тамара Ковальчук,
голова товариства Червоного Хреста гуманітарно-педагогічного факультету

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook