Розробляємо нові лабораторні роботи для студентів, що навчаються за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза»

9 вересня 2020 року

Доцентом кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька Тетяною Таран оновлено робочу програму з дисципліни «Екотрофологія». Зокрема, розроблено ряд нових лабораторних робіт для студентів 11 групи ОС «Магістр», які навчаються за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза».

7 вересня на базі навчальної лабораторії кафедри було апробовано одну з таких лабораторних робіт на тему: «Роль жовчі у травленні жиру». Для студентів було проведено інструктаж з техніки безпеки під час роботи в лабораторії. Вивчивши теоретичний матеріал і обговоривши його основні положення, студенти виконали лабораторне дослідження, метою якого було дослідження впливу жовчі на жири.



У результаті проведених досліджень встановили, що завдяки наявності жовчних кислот відбувається зменшення поверхневого натягу ліпідних крапель, що сприяє утворенню дуже тонкої і стійкої емульсії, діаметр часток якої становить близько 0,5 мкм. Емульгування жиру призводить до колосального збільшення поверхні дотикання ліпази з водним розчином. Таким чином, чим тонша емульсія жирів, тим краще і швидше вони розщеплюються ліпазою. Крім того, у вигляді тонкої емульсії жири можуть навіть усмоктуватися стінкою кишок безпосередньо, не розщеплюючись на складові частини.

В кінці заняття студенти відповіли на контрольні запитання.

Марія Кучерук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook