УЧАСТЬ ФАХІВЦІВ НУБіП УКРАЇНИ У РЕАЛІЗАЦІЇ РЕФОРМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
З вересня 2020 року фахівці НУБіП України, за підтримки Ректора Ніколаєнко С.М., розпочали роботу у реалізації реформи шкільного харчування в Україні.
Мета: забезпечення школярів здоровим раціональним та безпечним харчуванням, сприяння здійсненню раціональному вибору на користь здорового харчування.
Пріоритетні інтервенції у харчування населення з огляду на ефективність та швидкість отримання результатів:
- Затвердження та оновлення вимог до шкільного харчування: доступне збалансоване корисне харчування, обмеження вмісту солі, цукру та жиру;
- Елімінація транс-жирів із складу оброблених харчових продуктів;
- Зниження споживання солі та цукру;
- Обмеження реклами некорисних харчових продуктів.
Рамкові державні документи стосовно реформи шкільного харчування:
- Про національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі (Указ Президента України від 25.05.2020 р. №195/2020.
- Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування.
Перша Леді Олена Зеленська особисто контролює оперативне виконання плану заходів та ефективної міжсекторальної взаємодії:
Офіс Президента | Верховна Рада | МОЗ | МРЕТіСГ | МОН | Держ-аудит служба | АМКУ | ДПСС |
Коорди-нація проекту | Законо-давство | Сані-тарний регламент Порядок харчування Норми Зразки меню
| Закупівлі Безпеч-ність харчу-вання (НАССР) | Розподіл субвенції Облад-нання харчо-блоків Культура харчу-вання | Перевір-ка та моніто-ринг закупі-вель | Оскар-ження резуль-татів закупі-вель | Держав-ний контроль |
Можливості активного залучення Національного університету біоресурсів і природокористування України до реалізації реформи шкільного харчування:
Підготовка до практичної реалізації реформи на рівні департаментів освіти, комунальних підприємств, які спеціалізуються на шкільному харчуванні та безпосередньо закладів освіти потребує сучасних рішень із залученням експертів у наступних галузях:
- Дієтології;
- Харчових технологій;
- Інформаційних технологій;
- Фінансового менеджменту;
- Кулінарного мистецтва.
8 вересня 2020 року на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулась робоча зустріч на якій були присутні: гарант програми спеціальності 229 «Громадське здоров'я» кандидат медичних наук, доцент Швець О.В., кандидат медичних наук, доцент Мартинчук О.А, кандидат технічних наук, доцент Прядко О.А., декан факультету інформаційних технологій, професор Глазунова О.Г., професор Голуб Б.Л.
Результатом спільно експертної роботи має стати розроблення інтерактивного застосунку, який дозволить всім компетентним та відповідальним суб’єктам:
- Здійснювати планування сезонного меню із дотриманням норм харчування для кожної вікової групи за калорійністю, вмістом поживних речовин, чергуванням страв, які містять усі необхідні корисні харчові продукти;
- Або використовувати варіанти шаблонних сезонних меню;
- Планувати асортимент шкільних буфетів (торгівельних апаратів) та робити відповідні замовлення харчових продуктів;
- Оприлюднювати щоденне (тижневе, місячне) меню;
- Проводити моніторинг якості шкільного харчування та рівня задоволення школярів та батьків вибором, смаком та корисністю страв і продуктів у закладах освіти.
Попереду цікава і відповідальна робота, в тому числі з залученням фахівців для обрахунку орієнтовної вартості сезонного меню; розробки системи звітності за витрачені кошти та ін. Будемо раді бачити в проекті фахівців НУБіП України, які мають бажання і пропозиції по співпраці.
Лариса Баль-Прилипко, декан факультету
харчових технологій та управління якістю продукції АПК