Через спеку й посуху Україну охопила чергова хвиля масштабних пожеж: горять ліси та будинки - tsn.ua

2 вересня 2020 року

До ліквідації вогню залучено пожежні потяг і літак.  

У Харківській та Луганській областях 2 вересня спалахнули масштабні пожежі. Вогонь через посуху і сильний вітер швидко поширився на ліс та прилеглі села. Нині саме вітер ускладнює рятувальникам гасити полум'я. Про те, що горить, де саме та чому, читайте у матеріалі ТСН.ua.
Харківська область

У Харківській області виникло одразу дві пожежі. Перша сталася поблизу села Клугино-Башкирівка Чугуївської міськради на території Новомосковського лісогосподарства. Друга — на території Дворічанського лісництва між населеними пунктами Гороб’ївка та Гряниківка Дворічанського району. В обох випадках пожежі пов'язані із очеретом, сухою травою і хвойною підстилкою.

Так, інформація про займання поблизу Башкирівки надійшла рятувальникам 2 серпня близько 12:14. Вогонь спалахнув під час навчань 92-ї окремої механізованої бригади.

Відомо, що площа пожежі становить 10 га. Наразі, кажуть у ДСНС, пожежа не загрожує населеним пунктам. Її ліквідація триває.

Дещо пізніше рятувальники отримали інформацію про ще одну пожежу в лісі на околиці села Гороб'ївка Дворічанського району. Пожежники встановили, що горить ліс на площі 400 га, з них 100 га — верхової пожежі.

Полум'я швидко перекинулося на верхівки дерев і на житловий сектор села через сильний вітер. Наразі вже згоріли 8 будинків. Постраждалих громадян немає. Крім того, через вітер вогонь дещо змінив свій напрямок і пішов у бік села Гряниківка.

Ліквідація пожежі триває, до робіт залучено 13 одиниць техніки та 80 рятувальників,  пожежний потяг, пожежний літак АН-32П та 5 одиниць техніки лісгоспу.   

Правоохоронці виставили мобільні пости та здійснюють патрулювання для забезпечення порядку та регулювання дорожнього руху для проїзду спецтранспорту ДСНС та обмеження руху транспортних засобів громадян до місця події.

За фактом пожежі у Чугуївському районі слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) ККУ. Санкція статті передбачає до 10 років ув'язнення. Вирішується питання щодо кваліфікації події у Дворічанському районі за Кримінальним кодексом України.

У Дворічанській РДА, як повідомляють місцеві ЗМІ, розповіли про евакуацію мешканців села Гороб'ївка. А от жителі Гряниківки евакуйовуватися, попри загрозу, відмовляються.
Луганщина

У Луганській області рятувальники намагаються приборкати вогонь  на площі близько 80 га. Біля села Болотене Станично-Луганського району горить суха трава, очерет та лісова підстилка. Ситуація ускладняється сильним поривом вітру, що загрожує сусіднім населеним пунктам населеним пунктам Болотене, Валуйське та Станиця Луганська.

Місцеве населення вже попередили про можливу евакуацію. Але люди від неї відмовляються.

Пожежу в Луганській області гасять 108 рятувальників та 17 одиниць техніки. Особовий склад Головного управління ДСНС у Луганській області переведено на двозмінний режим несення служби.

У поліції, своєю чергою, прозвітували про роботу оперативного штабу в смт Станиця Луганська, де ухвалюють рішення про застосування сил та засобів щодо пожежі. Також там підготували місцеву лікарня для евакуації мешканців із вулиць Шевченка та Москва-Донбас в разі виникнення загрози їхньому життю.
Реакція керівництва держави

​​Президент Володимир Зеленський увечері 2 вересня у зв'язку з лісовими пожежами на сході України зібрав термінову нараду. Глава держави вимагає оперативних дій для ліквідації вогню і обіцяє тримати ситуацію на контролі.

"Вимагаю швидких реакцій на подібні події. У разі потреби ми маємо організувати евакуацію всіх людей, думати насамперед про їхню безпеку. Все має бути зроблено для якнайшвидшої локалізації та гасіння. А також вже маємо думати про виділення фінансування для покриття втрат. Не потім, а вже зараз", – сказав Зеленський.

Також Володимир Зеленський доручив голові Харківської ОДА терміново вирушити до місць гасіння вогню.

"Я знаю, що там зараз працюють ваші люди – щоб самому особисто контролювати цю ситуацію", – сказав глава держави.

Прем'єр Денис Шмигаль, своєю чергою, доручив віцепрем'єр-міністру Олексію Резнікову і міністрам Арсену Авакову, Андрію Тарану та Марині Лазебній терміново вилетіти 3 вересня на Луганщину та на Харківщину. Насамперед, вони мають допомогти громадянам та інформувати президента та голову уряду про розвиток подій.

"На Луганщині — це вже друга масштабна пожежа цього року. Віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков і міністри Арсен Аваков, Андрій Таран та Марина Лазебна виїжджають для оперативного реагування, оцінки ситуації та ухвалення необхідних рішень для забезпечення безпеки та допомоги українцям. З місця подій міністри доповідатимуть президенту та мені особисто", - написав Шмигаль.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій зазначив, що через наближення вогню до колій на ділянці "Дворічна - Мовчанове" тимчасово не курсують пасажирські поїзди.

"У зв'язку з наближенням вогню до колій тимчасово закрито для руху поїздів перегін Дворічна - Мовчанове. Пасажирські поїзди на цій дільниці не курсують", - уточнив він.
Прогнози синоптиків

В Українському гідрометеорологічному центрі, тим часом, попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки у південній частині, східних, центральних областях та більшості районів Сумської і Хмельницької областей, який збережеться до 4 вересня.

 Джерело: https://tsn.ua

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook