Дистанційна практика студентів-бакалаврів

2 липня 2020 року

Я вперше відчув на собі таку тяжку  і сумну весну.

Чим так, вже краще б лютий повторився тричі.

Харукі Муракамі

 

Але, без 5-ти хвилин, юристи-Бакалаври юридичного факультету  Національного університету біоресурсів і природокористування України вважають, що повної ясності не буде ніколи. І разом з керівником практики, к.ю.н., доцентом кафедри цивільного та господарського права  Пушкар Мариною Василівною радять не чекати її.          

І навіть більше! Ми наполегливо рекомендуємо звикати діяти в умовах часткової невизначенності. І готові продемонструвати це на власному прикладі.                                                                                                           

Усі заклади освіти в Україні вийшли з 12 березня на карантин через загрозу поширення коронавірусу. Але час йшов, а карантинні заходи не полегшували. І настав час проходження практики для студентів-правників. Тільки для кафедри цивільного та господарського права юридичного факультету НУБіП України це можна назвати тест-драйвом онлайн системи навчання, яку планували впровадити в Україні. І вони побачили в цій ситуації можливість, а не загрозу.                                                                       

Тому практику ми почали проходити в он-лайн режимі на навчально-інформаційному порталі НУБіП України- Elearn. Саме тут ми змогли ознайомитися із завданнями, які для нас підготувала Марина Василівна. Чесно признаючись, я ніколи раніше не думала, що проходити практику на дистанційному режимі, може бути так цікаво! Адже, дійсно, хто б міг подумати, що одним із перших завдань для нас буде зареєструватися в електронному суді. Уявляєте?! Багатьом з нас раніше і не доводилося чути, що «таке» взагалі існує…Тут варто, звичайно, віддати належне нашому чудовому керівнику практики, оскільки навіть тут вона нам полегшила роботу, прикріпивши до завдання Інструкцію з реєстрації, в якій все детально описано.                                        

Також ми надавали теоретичні відповіді на запропоновані запитання. Це вже не так і легко, як комусь може здатися на перший погляд, оскільки незадовго до цього був прийнятий новий Цивільно-процесуальний кодекс. Тому ми повинні подавати максимально чинну інформацію, яка повинна обовязково відповідати реальності.

Не новизною для нас стало написання наступних цивільно-процесуальних документів: скаргу на дії/бездіяльність органу примусового виконання, заяву про відновлення втраченого судового провадження, заява про оскарження рішення третейського суду, заяву про оспорювання рішень міжнародних комерційних арбітражів, заяву про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу тощо, тому що з чимось подібним ми зіштовхувалися на парах, які проводила Марина Василівна.

Ще одним із завдань було написання протоколу судового засідання із моделюваного судового засідання. Дане завдання, мені здається, покликане для підготовки студента до виконання обов’язків секретаря судового засідання.

І одним із найважчих завдань, як на мене, було саме написання заяви до Європейського суду з прав людини у цивільній справі – Заяви про застосування права на повагу до приватного і сімейного життя (ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Однак я й не можу його назвати важким. Просто мені треба було на нього приділити найбільше часу. Адже, щоб написати гідну заяву, треба спочатку ознайомитися з практичним посібником, який містить практичні рекомендації для адвокатів і який підготовлений як надійний помічник для формування обгрунтованих і мотивованих позицій з використанням практики ЄСПЛ (за що знову потрібно подякувати Марину Василівну, яка дала можливість ознайомитися з ним). Ще, як на зло, в інтернеті немає зразка для написання заяви такого типу (Сміюсь). Тому, щоб отримати максимальний бал за це виконане завдання - всім прийшлося дуже плідно попрацювати.

Тому з впевненістю можу сказати, що основними ознаками дистанційного проходження нашої безмежно захоплюючої практики є високий професіоналізм, прагнення до співробітництва, самозатвердження і високий рівень комунікації.

І на завершення хочеться щиро подякувати нашому керівникові практики - Марині Василівні Пушкар за  надання методичного матеріалу, постійного контролю нашої успішності, повсякчасної консультації, інтерактивну співпрацю як викладача і студента, швидке і постійне доповнення курсу новою інформацією та постійного коригування наших помилок. Без Вас в нас нічого не вийшло б- це ми  знаємо точно!  

 

Марина Мудряк

Староста 3 курсу С.Т.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook