Виклики для птахівничої галузі в умовах карантину

25 червня 2020 року

   Нині весь світ живе в умовах карантину – пандемія коронавірусу всебічно вплинула на наше життя, відбулися зміни в усіх сферах життєдіяльності, не стали виключенням і сільськогосподарські підприємства. Карантинні заходи порушили логістичні шляхи поставок агропродовольчих товарів, що значно вплинуло на дія-льність підприємств. Попит споживачів на продовольчі товари змінюється. Це обумовлено значним зниженням доходів населення внаслідок втрати роботи, за-мороження заробітних плат, інфляційних процесів та інших факторів, які пов’язані із запровадженням карантинних заходів. У першу чергу, зниження попиту спосте-рігається на товари з високою доданою вартістю. У ситуації, що склалася, най-більш перспективним виглядає сектор птахівництва, оскільки м’ясо курятини поки що найбільш дешеве.

     Позитивним є той факт, що птиця не приймає участі у розповсюдженні COVID-19, здається птахівництво в безпеці. Але цей вірус вплинув на людей, прямо чи опосередковано. Умови карантину внесли корективи у роботу птахівни-чих підприємств, вони продовжують функціонувати, і за період карантину окремі з них працювали над покращенням якості продукції.

    Гарною новиною стала інформація про те, що дві птахофабрики МХП пі-дтвердили статус вирощування птиці без застосування антибіотиків - ПрАТ «Ми-ронівська птахофабрика» та ТОВ «Вінницька птахофабрика» відповідають задекларованим добровільним вимогам до птахогосподарств по вирощуванню птиці та забійного (переробного) підприємства із технологією отримання продукції птахів-ництва без застосування антимікробних засобів та їх залишків.

    Деякі фермерські господарства переорієнтувалися на нові канали збуту продукції, налагодили онлайн-продажі, почали виготовляти нові якісні продукти з м’яса птиці.

     Хоча мають місце і негативні наслідки від ситуації, яка склалася в Україні та у світі.

     Україна у період із січня по травень 2020 року скоротила експорт курятини до $223,5 млн, що на 27% менше, ніж у січні-травні минулого року (unian.ua). З початку року Україна експортувала 175 тис. тонн курятини, що на 17% менше ми-нулорічного обсягу. Імпорт курятини в грошовому вираженні скоротився на чверть — до $15,3 млн, а в абсолютних показниках - на 30%, до 35 тис. тонн. Разом з тим, у січні-травні 2020 року Україна скоротила експорт яєць у грошовому вираженні майже на 12% — до $46,7 млн, а в абсолютних одиницях — на чверть, до 49,8 тис. тонн. Варто додати, що імпорт яєць за звітний період у грошовому вираженні ско-ротився у 2,6 раза — до $4 млн, в абсолютному — у 2,4 раза, до 1,1 тис. тонн.

    Експерти відзначають, що запровадження карантинних обмежень мало негативний вплив на птахівництво. Різко зросли виробничі витрати у господар-ствах, з’явилися додаткові витрати на запровадження заходів протидії і профілактики поширення коронавірусу на виробничих потужностях, збільшилися транспортні витрати. Зміна валютного курсу, логістичні витрати під час експорт-но-імпортних операцій спричинили підвищення ціни на імпортований добовий молодняк, на ветеринарні препарати та кормові добавки. Собівартість виробниц-тва зросла і внаслідок підвищення цін на зернові та продукти переробки олійних культур, що є основними складовими комбікормів для сільськогосподарської птиці.

   Відбулася трансформація каналів реалізації агропродукції, зокрема і проду-кції птахівництва. Тривала заборона функціонування продуктових ринків та зміни у роботі закладів громадського харчування призвели до втрати налагоджених кана-лів збуту продукції птахівничими господарствами і, особливо, дрібними фермер-ськими та приватними господарствами, які відіграють важливу роль у постачанні продукції на регіональних ринках. Такі підприємства втратили обсяги реалізації майже вдвічі, у них значно збільшилися терміни поповнення обігових коштів від продажу продукції.

    За словами Сергія Карпенка, виконавчого директора Союзу птахівників Ук-раїни, зміни в каналах реалізації, порушення в ланцюгах поставок, зменшення до-ходів населення призвели до подальшого накопичення залишків і зниження від-пускних цін виробників на тлі збільшення собівартості виробництва. З послаблен-ням карантинних обмежень ситуація поступово виправлятиметься, однак це зай-ме значно більше часу, ніж тривалість самого карантину (agrotimes.ua).

    Життя триває, будемо сподіватися, що птахівнича галузь у найближчому ча-сі вийде на новий виток розвитку, відновить обсяги виробництва і реалізації про-дукції, споживачі завжди будуть мати якісну продукцію за прийнятною ціною, а ми продовжуємо працювати, адаптувавшись до умов карантину, і готувати фахівців для найдинамічнішої галузі сільського господарства – птахівництва.

Прокопенко Наталія Павлівна,
завідувач кафедри технологій
у птахівництві, свинарстві та вівчарстві
Базиволяк Світлана Михайлівна,
доцент кафедри


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook