НА ІСПИТ – У ВИШИВАНЦІ!

21 травня 2020, 10:00

 НА ІСПИТ – У ВИШИВАНЦІ!

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка - своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками. У 2006 році студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції “Всесвітній день вишиванки” і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора, а також всі охочі підтримати Україну.
Так народився День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове свято, покликане сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу.  Щороку святкування припадає на третій четвер травня. А в 2014 році вперше був проведений всеукраїнський фотоконкурс «Моя родина у вишиванці»: колективи, родини змагалися за звання кращих у своїх вишиванках. До організаторів свята надсилали світлини не лише з міст і сіл України, а й з 8 країн світу: Канади, США, Італії, Німеччини, Франції, Росії, Румунії, Португалії.
У день вишиванки в Україні вишитим строєм одягають навіть пам’ятники. Так, у 2016 році вишиті сорочки приміряли на себе скульптура Либіді та Засновникам Києва на Майдані Незалежності. Тематичним декором у вигляді стрічок з червоно-чорними візерунками, гуцульськими мотивами прикрашають автівки, будинки, домашніх улюбленців, сумки…
У 2020 році День вишиванки припадає на 21 травня. У цей день студенти 3-ї групи 1-го курсу факультету тваринництва і водних біоресурсів складали іспит з етнокультурології. І як же приємно було побачити екзаменаторам, що по той бік екрана комп᾽ютера студенти почали з᾽являтися у вишиванках. Людмила Денисенко і Максим Кубряк, Марина Ряго та Ілля Матяш, Дарія Тесля і Діана Омельчук, Катерина Волинець і Юлія Тараненко – усі показали, що вишиванка для них не просто данина моді, а справжній символ, ознака належності до великого народу, його звичаїв і традицій.
Відповіді на екзаменаційні питання були різними: і відмінними, і не дуже... Проте день довів: вибір університету щодо вивчення етнокультурології студентами-першокурсниками дуже правильний, адже майбутнє України залежить від молодих людей, які повинні бути не лише фахівцями, а й справжніми громадянами!
 
 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook