Випускники спеціальності «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» – одні з найуспішніших і затребуваних фахівців на ринку праці

16 червня 2020 року

Кожен випускник факультету ветеринарної медицини отримав фах, який в майбутньому дозволить реалізувати себе в професії, здійснити кар’єру, бути успішним та авторитетним, і що не менш важливо – затребуваним фахівцем на ринку праці.

Випускники факультету ветеринарної медицини НУБіП України за спеціальністю "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза" нині займають в державі важливі посади в Головних управліннях Держспоживслужби України регіонального рівня (районного, обласного, місцевого), лабораторіях Держспоживслужби України, Збройних силах України, на потужностях з виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчових продуктів і кормів та Держпродспоживслужбі України. Необхідно зазначити, що особливо нині вони стоять поряд із фахівцями гуманної медицини на захисті здоров’я і життя людини, беручи на себе важливу роль забезпечення контролю якості та безпечності продуктів харчування і кормів.
Сьогодні ми поговоримо про це з однією з випускниць факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування України  за спеціальністю "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза" Плагун Анною.

- Скажіть будь ласка, де Ви сьогодні працюєте? Розкажіть про себе.
- Я працюю у торговій мережі продовольчо-промислових супермаркетів «Сільпо». Отримала вищу освіту у Національному університеті біоресурсів та природокористування України за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза». Особисто для мене визначальними стали роки навчання в магістратурі на кафедрі ветеринарно-санітарної експертизи (нині – кафедра ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька), оскільки отримані знання та навички дозволили мені усвідомити власне призначення, обрати спеціальність за покликанням і, нарешті – після закінчення університету, отримати омріяну роботу!

- Які продукти випускає потужність, де Ви працюєте?
- Мережа «Сільпо» здійснює роздрібну торгівлю продуктами харчування та супутніми товарами. Окрім цього, в багатьох магазинах мережі є власне виробництво: власні пекарні, суші, піца на замовлення, відділи кулінарії, власні кондитерські, сироварні, рибні та м’ясні виробництва. Впевнена, що кожен споживач хоча б один раз у житті куштував наші кулінарні витвори мистецтва.

- Які обов’язки передбачає ваша посада?
- Я обіймаю посаду провідного фахівця адміністративного офісу. Займаюся безпосередньо напрямом HACCP (безпечністю харчових продуктів).

- Специфіка Вашої діяльності як фахівця в період карантину. Ризики і небезпеки. Це важливо для споживачів.
- Коронавірус і пов'язані з ним карантинні заходи та небезпеки стали для нашої мережі серйозним випробуванням, яке ми успішно проходимо. Основне завдання, яке було поставлено перед нами, зробити наші супермаркети безпечними для відвідування покупців. Це й наявність антисептиків, одноразових рукавичок, серветок на вході, нанесення розмітки у місцях скупчення покупців для дотримання безпечної дистанції, можливість безконтактної сплати за товари та послуги, постійна та ретельна дезінфекція поверхонь, що контактують з харчовими продуктами, товарами і споживачами та обслуговуючим персоналом, забезпечення всіх наших працівників засобами індивідуального захисту тощо. В період карантину моя діяльність пов’язана із переплануванням процесів, що відбуваються в магазині, зокрема, гарантування безпечності харчових продуктів та здоров’я наших співробітників.

- Кого з викладачів факультету ветеринарної медицини Ви найбільше згадуєте і чому?
- Я безмежно вдячна всім викладачам факультету ветеринарної медицини і керівництву університету, оскільки отримані знання є дійсно грунтовними і дозволили кожному з моїх одногрупників реалізуватися за обраною спеціальністю. Мій вибір – це саме ветеринарна гігієна харчових продуктів. Саме тому я хочу окремо визначити високошанованих мною викладачів, доктора ветеринарних наук, професора Якубчак Ольгу Миколаївну та кандидата біологічних наук, доцента Галабурду Марію Алімівну. Саме завдяки їх педагогічному таланту, академічним знанням, які вони майстерно передали нам, своїм вихованцям, ми отримали базове розуміння безпечності харчових продуктів.
Розроблена під керівництвом професора Якубчак Ольги Миколаївни освітньо-наукова програма 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» та її участь у розробці освітньо-професійної програми для підготовки магістрів являє собою програму підготовки, що створена за вимогою часу, для абітурієнтів, що мріють стати фахівцями з контролю та гігієни харчових продуктів. За участю кафедри створені програми, що дозволяють використовувати для навчального процесу виробничі ресурси передових потужностей України, залучати міжнародних фахівців і викладачів.
Спеціальність "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза" дозволяє отримати престижну та високооплачувану роботу, адже фахівці із даною спеціальністю затребувані та вкрай необхідні на кожній харчовій потужності. Отримані знання, досвід дозволяють випускникам бути конкурентоздатними на ринку праці. Кращі із нас успішно працюють керівниками, головними фахівцями, начальниками змін та цехів, завідувачами лабораторій, технологами на державних і приватних потужностях, науково-дослідних установах та проектних організаціях і є затребуваними не тільки в Україні, але й за кордоном.
Найголовніше – викладачі змогли запалити в нас тверде переконання у важливості розвитку напряму безпечності харчових продуктів.
Набуті знання я успішно кожного дня використовую у своїй роботі, на робочому місці, відкритою книгою лежать ті самі конспекти та посібники, за якими ми навчалися в університеті. В період навчання ми вирішували багато різноманітних кейсів, відвідали чимало конференцій, виставок, хакатонів та виробництв, що також допомагає мені в роботі і сьогодні.

- Як Ви бачите свою майбутню перспективу?
- Я продовжую навчання: відвідую різноманітні курси з безпечності харчових продуктів, постійно підвищую свою кваліфікацію.

- Що б Ви побажали викладачам та студентам своєї Альма-матері?
- Студентам бажаю наснаги та натхнення, пам’ятати, що та інформація, що подається на заняттях, є надважливою, базовою, адже вона дає старт до подальшого розвитку у цій спеціальності. Не варто розраховувати на інтернет-джерела або ж заманливі курси, адже ніде, окрім університету, потрібних та повних знань ви не отримаєте.
Викладачам бажаю терпіння, розширювати і надалі спеціальність 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза». Переконана, що ці знання є незамінними для кожного студента, який бачить своє майбутнє в харчовій промисловості, а за ветеринарною гігієною – велике майбутнє.

Ми дякуємо Анні Плагун за цікаве інтерв’ю, бажаємо нових досягнень у професії, кар’єрного росту, успіхів і наснаги в подоланні нових вершин.

 

Інтерв’ю провела професор Ольга Якубчак

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook