Завідувач кафедри фармакології, паразитології і тропічної Вадим Іщенко розповів фахівцям Держпродспоживслужби про антибіотикорезистентність

15 червня 2020, 9:20

В рамках проведення дистанційного підвищення кваліфікації керівникам і спеціалістам Держпродспоживслужби завідувач кафедри фармакології, паразитології і тропічної Вадим Іщенко провів лекцію «Антибіотикорезистентність – актуальна проблема сучасності». Лекція викликала цікавість і жваву дискусію у слухачів.


Стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серозних загроз для здоров’я людства, наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я. Неправильне використання антибіотиків людьми і застосування їх у тваринництві прискорюють цей процес. Внаслідок цього лікування бактеріальних інфекційних захворювань стає важчим: період госпіталізації стає довшим, зростають медичні витрати та показники смертності від інфекційних хвороб.


В Україні у 2019 році на рівні Кабінету Міністрів України затверджено Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Його розробкою займались МОЗ України та Центр громадського здоров’я.

Для забезпечення раціонального використання антибіотиків у медицині, ветеринарній медицині та харчовій промисловості МОЗ України зосередило свою увагу на розробці чітких інструкцій медикам і ветеринарам, що допоможуть мінімізувати ризики невиправданого використання протимікробних препаратів.
1. Посилення контролю за рецептурним відпуском антибіотиків в аптеках.
2. Обмеження застосування протимікробних препаратів у якості стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинництві.
3. Впровадження дієвої системи епідеміологічного нагляду за антимікробною резистентністю.

Синхронізація методів дослідження та діагностики для визначення стійкості до протимікробних препаратів зі стандартами Європейського Союзу дозволить Україні ефективно боротися з цією проблемою. У ВООЗ наголошують, що навіть, якщо винайдуть нові покоління ефективних ліків, загроза антибіотикорезистентності залишиться, якщо не зміниться поведінка кожного з нас. Проблема резистентності є багатогранною і важкою для вирішення. Причини виникнення і швидкого розповсюдження резистентності МО на даний час не є до кінця визначеними. Тому лише комплексний підхід і використання усіх можливих методів і заходів приведе до успіху.

Григорій Бойко,
доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook