У МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА З ТОПОГРАФІЧНОЇ АНАТОМІЇ ЗАКІНЧИЛАСЯ, РОЗПОЧИНАЮТЬСЯ ЗАЛІКИ ТА ІСПИТИ

30 травня 2020 року

Будь-яке навчання має на увазі контроль. Всі студенти проходять проміжний контроль за знаннями в процесі навчання і підсумковий кваліфікаційний. Навчаючись дистанційно, студентам так само доводиться здавати тести і відповідати на іспитах, писати контрольні роботи і захищати дипломну. Не виняток є і навчальна практика «Топографічна анатомія», що завершувалася написанням заліку.

Співробітниками кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка, зокрема анатомічного блоку, розроблений електронний навчальний курс «Анатомія свійських тварин» в трьох частинах. На даний семестр припала робота з першим курсом. В кінці курсу розроблений розділ, який присвячений навчалmній практиці з «Топографічної анатомії».
Практика тривала з 4 по 29 травня 2020 року. Практику успішно пройшли 13 груп першого курсу. Ми вирішили запитати старост про їх враження від дистанційної практики.

Тюфанова Іванна, староста 6 групи 1 курсу ФВМ.
- Відомий англійський письменник, пілот та лікар ветеринарної медицини Джеймс Герріот в одній із своїх книг під назвою «Історії про кішок та собак» іронічно згадував про своє здобуття практичних навичок такими словами: «Коли я тільки-тільки приїхав в Дарроубі, Зігфрід сказав мені, що ветеринарна практика являє незліченні можливості потрапити в безглузде становище. І він був абсолютно правий». Дійсно, адже будь-яка медична спеціальність, зокрема й ветеринарного напрямку, потребує не лише хорошої теоретичної бази, а й вміння вдало застосовувати свої навички у реальному житті. І саме практика з топографічної анатомії є одним з тих навчальних курсів, що може вберегти недосвідченого молодого спеціаліста від курйозних ситуацій в процесі як освоєння матеріалу, так і його застосування. Не стала винятком і цьогорічна практика для студентів 1 курсу.

 

Горкава Анна, Сокирко Ярослав.

- У період, коли небувалий розмах коронавірусу тріумфально простує планетою та став своєрідним «лакмусовим папірцем» на вміння суспільства пристосовуватися до екстремальних умов, факультет ветеринарної медицини НУБіП України яскраво демонструє, що здобувати знання можна навіть у такому незвичному режимі. У непростий для навчального процесу час викладачі змогли розробити цікаві та функціональні електронні курси на порталі «Elearn», що ідеально підходять для освоєння інформації з навчальних дисциплін, а також здачі результатів самостійних робіт, модулів, екзаменів та практики.

У стислі строки співробітниками кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка був оформлений зручний та лаконічний курс. Інформація була поділена на 5 днів практики та кінцевий залік. Теоретичний матеріал подавався у зрозумілому форматі та доповнювався узагальнюючими таблицями, схемами, рисунками правильної фіксації тварин різними способами під час огляду, поділу тіла тварини на топографічні ділянки, синовіальних піхв та сумок сухожилків м'язів, поверхневих лімфатичних вузлів корови, коня, свині та собаки тощо.
Звісно, анатомія – це одна з тих дисциплін, яку нелегко засвоїти дистанційно, а, особливо, коли справа йде про отримання очних, практичних навичок. Однак, у такому форматі теж можна виокремити свої плюси. Наприклад, завдяки гнучко скоригованій варіативності відвідування сайту (з 8-ої ранку до 18-ої години вечора), можна обрати найбільш зручний час для прочитання та конспектування необхідних матеріалів. Також перевагою є те, що кожен має можливість опановувати матеріал у комфортному для себе темпі й у домашній сприятливій атмосфері. На тижневий період твого життя практика з анатомії стає частиною звичного режиму дня – разом з домашніми справами, перекусами та підготовкою до модульних робіт з інших предметів.
Важко уявити більш органічне поєднання!

Демидюк Назар, староста 10 групи 1 курсу ФВМ.
- Напевно за останні роки навчання на факультеті вперше відбулась онлайн практика з дисципліни «Анатомія сільськогосподарських тварин», а точніше «Топографічної анатомії».

Практика, як і з усіх інших дисциплін, тривала 5 днів. Кожен день включав в себе нову тему. Можна сказати, що раніше ми вивчали дані теми, а на практиці закріпили, це дуже добре, що є така можливість, ще й перед іспитом з даної дисципліни. Дистанційно ми вивчали та закріплювали свої знання з такими темами як: техніка безпеки при роботі з тваринами, адже це актуальна тема, лікар перш за все повинен знати, як поводитись з твариною, знаходити правильний підхід до неї, не вигукувати, не лякати. Дану тему ми вивчали для самозбереження від травм, які може надати тварина. Також доволі цікавим видався другий день, де ми вивчали шкіру та її похідні, працювали дистанційно з атласами , підручниками. В інші дні стикались з такими темами як: «Вивчення скелета та розташування м'язів на живих тваринах»(працювали з малюнками), «Визначення топографії органів травлення, дихання та сечостатевого апарату на живих тваринах», «Вивчення органів чуття, нервової та серцево-судинної систем на живих тваринах».

Нажаль практика була дистанційною, тому на реальних препаратах, на мою думку вдалось не всім попрацювати, для того і існує інтернет, який навчає нас всьому, анатомія – не виняток. Дякуємо нашим викладачам, за зручну та чудово розміщену інформацію, де все давалось легко на онлайн-курсі Elearn.

Суворова Анна, староста 2 групи 1 курсу ФВМ.
- Нещодавно на факультеті ветеринарної медицини відбулася онлайн-практика з «Топографічної анатомії», яка тривала 5 днів. Я задоволена проходженням практики під час карантину. Ми маємо гарний зв’язок з викладачем, який завжди нам допомагає і відповідає на всі питання, які виникають у студентів. Але в університеті ми вчимо все на препаратах і тоді все легко запам’ятовується, а зараз, особисто для мене, дистанційне навчання дуже тяжке, адже вивчити щось, особливо по анатомії, майже неможливо, потрібно просто заучувати велику кількість інформації.

В університеті нам викладач кожну тему пояснював та показував на препаратах, що досить добре впливало на нашу пам'ять. А зараз дистанційно намагаємося вчити за фото. На жаль для лікаря ветеринарної медицини цього недостатньо, але ми впевнені що по приходу в університет ми побачимо все на препаратах та живих тваринах.
Радує, що студенти факультету ветеринарної медицини ініціативні, ми самостійно брали наших улюбленців та вчили на них ділянки тіла та інше.

Підсумовуючи, можна сказати, що студенти активно працювали над завданнями, вчасно відвідували курс та ставилися з розумінням до ситуації з карантином. Багато хто з них опанував практично завдання на власних тваринах, що надзвичайно радує. Окремо хочеться відмітити керівників груп – старост!!! Дякуючи їм, робота з групою була налагоджена та рівна. Завдяки їхній ерудованості, відповідальності та серйозності – проблем, в процесі роботи не виникало. Тому вітаємо всіх із проходженням навчальної практики з «Топографічної анатомії» та бажаємо успіхів у здачі заліків та іспитів, що чекають попереду. Кафедра готова приймати і надалі сесію онлайн.

Тюфанова Іванна,
Демидюк Назар,
Суворова Анна,
Друзь Наталія


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook