На кафедрі міжнародних відносин і суспільних наук вперше відбувся захист курсових робіт в дистанційному режимі

18 травня 2020, 11:07
 
Хоча карантинні заходи в нашому університеті та в країні загалом є вимушеними та вносять ряд обмежень в освітній процес, вони також можуть слугувати стимулом для використання нових методик. Переконливим підтвердженням цієї тези стали організовані викладачами кафедри міжнародних відносин і суспільних наук відеоконференції для захисту студентами курсових робіт в режимі онлайн. 
 
У період з 5 по 15 травня процедуру захисту пройшли студенти другого і третього курсів спеціальності «Міжнародні відносини» з дисциплін «Історія міжнародних відносин» та «Міжнародні відносини та світова політика» відповідно.
 
Така форма наукової-освітньої діяльності, зумовлена карантинною ситуацією, зарекомендувала себе як продуктивна та цікава. В якості онлайн-платформи була використана програма «Zoom», що зарекомендувала себе як перевірений інструмент для дистанційної роботи в режимі реального часу. Відеоконференції, на яких проходив захист, відбувалися за участі завідувача кафедри професора Білана С.О., доцентів Асатурова С. К., Варгатюка С. В., Севастьянова О. В., наукових керівників Грушецького Б.П. і Оснача О.М. та інших викладачів кафедри.
 
Загалом, були прослухані доповіді 76 тем у студентів-другокурсників та 25 у студентів третього курсу. Перед доповідачами стояло завдання відносно стисло і водночас ґрунтовно розкрити перед викладачами та однокурсниками найважливіші аспекти своїх курсових робіт. Доповіді нерідко супроводжувалися онлайн-презентаціями, підготовленими їх авторами. Виступи студентів, запитання викладачів-членів комісій, а також коментарі наукових керівників створили атмосферу жвавої наукової дискусії.
 
Студенти-третьокурсники обирали теми робіт, пов’язані з розвитком міжнародних відносин у другій половині ХХ століття та на сучасному етапі. Під час захисту були презентовані доповіді щодо відносин України з Францією, Туреччиною, державами Каспійського регіону, зовнішньої політики США, Китаю, Великої Британії, Ізраїлю, Катару, країн Центрально-Східної Європи, діяльності міжнародних організацій. Багато курсових робіт стосувалися глобальних проблем людства, таких як нелегальна міграція, торгівля людьми, міжнародний тероризм, поширення зброї масового знищення. Не оминули увагою і міжнародні аспекти агресії Росії проти України. Студенти активно досліджували теми міжнародної співпраці заради боротьби з цими проблемами, а також у сферах вирішення конфліктів, культурної дипломатії, захисту прав людини, розвитку глобального громадянського суспільства. Найбільш високий рівень дослідницької роботи та підготовки до захисту продемонстрували Анна Білошапка, Єлизавета Артемчук, Юлія Маршак, Олена Борлюк і Максим Іващук.
 
Варто відзначити, що в цілому студенти продемонстрували дуже достойний рівень підготовленості своїх курсових робіт та належний рівень теоретичних знань і володіння обраними темами. Необхідно також відмітити високий рівень організованості більшості студентів, які в такій непростій ситуації змогли завершити процес написання своїх курсових робіт та презентувати їх результати. Серед студентів другого курсу, роботи яких справили особливо позитивне враження, можна відзначити: Віценко Є.О., Єрмаков Г.С., Кириченко Б.Д., Кот Л.М., Солодка К.В. Члени комісій детально розглянули курсові роботи студентів та надали багатьом з них відповідні побажання щодо внесення потрібних коректив та рекомендації на майбутнє.
 
Підбиваючи підсумки проведеної роботи, відмітимо, що незважаючи на існуючі обмеження, які виникли через об’єктивні обставини, кожен захист курсових робіт став повноцінним науково-освітнім заходом. Також можна з чималою долею впевненості сказати, що отриманий досвід участі у захисті робіт в режимі онлайн-відеоконференції буде корисним надбанням як для викладачів, так і для студентів. 
 
Богдан Грушецький, 
Олексій Оснач,
доценти кафедри міжнародних відносин 
і суспільних наук
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook