ВЖЕ ТРЕТІЙ ТИЖДЕНЬ ПОСПІЛЬ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ З «ТОПОГРАФІЧНОЇ АНАТОМІЇ» ПРОХОДИТЬ УСПІШНО!

20 травня 2020 року

Майбутні лікарі спеціальностей 211 «Ветеринарна медицина», 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» та «Ветеринарне забезпечення військ (сил)» проходять навчальну практику з «Топографічної анатомії» на платформі Eleаrn. Навчальна практика з анатомії свійських тварин ставить за мету навчити студентів умінню перенести на живу тварину знання анатомії набуті вивченням будови тіла на трупі і окремих препаратах за допомогою зорового сприйняття.


За планом навчальна практика розрахована на 5 робочих днів. Перед початком роботи студенти ознайомилися з інструктажем з техніки безпеки. Кожного дня опрацьовував матеріал, що поданий на платформі. Спочатку ознайомлювалися з темою та метою заняття, далі мали можливість користуватися даними атласів та підручника з анатомії свійських тварин.


В ході виконання роботи студенти заносили у зошит основні положення, доповнювали їх рисунками з підписами до них. У кінці заняття за порадою викладача могли втілити роботу з живими тваринами в дійсність. Для цього використовували найрізноманітніші види тварин, що були поруч (свійська птиця, собаки, коти, кролі, коні, дрібна рогата худоба тощо).

«Дякую за проведену практику з топографічної анатомії. На ній ми дізналися багато що нового та підкрипили, отриманні в коледжі та з лекцій в університеті, знання. Наприклад: закріпили правила поводження з тваринами та методами їх фіксації; набули вміння визначати всі видимі елементи та похідні шкіри, проектувати м'язи та елементи скелету, а також органи з кожної з систем організму, на живій тварині. З повагою, студент 11 групи скороченого терміну навчання Матвєєв М. Є.».

«Практика з "Топографічної анатомії" проходила дистанційно, але це не завадило нам опанувати і вивчити весь обсяг матеріалу. Зокрема, техніку безпеки при роботі із тваринами, адже вони вимагають вмілого поводження з ними. Кожен лікар мусить бути готовим до всього, адже навіть від найспокійнішої тварини можна чекати протидії. Ми вивчили і закріпили отримані знання на лекціях та лабораторних заняттях, набули вміння визначати всі видимі зовнішньо елементи шкірного покриву і його похідні, визначали на живих тваринах елементи скелета і м'язів, органів травлення, дихання, сечостатевого апарату, вивчили органи чуття нервової та серцево-судинної систем. Саме практика дає можливість закріпити отримані раніше знання. Практика пройшла добре і пізнавально для кожного студента. Після 5 днів практики відбувся залік, він був складним, але ми впоралися із завданнями і залишилися задоволені своїми оцінками і зробленою роботою. З найкращими вітаннями, студентка 12 групи Дембіцька Т.».

«З 4 по 8 травня 2020 року я проходила практику з «Топографічної анатомії». Нажаль, у зв’язку із нинішньою ситуацією в нашій країні практика проводилася у дистанційному режимі, тому вивчала предмет на своїх домашніх тваринах. Дізналася, як правильно фіксувати всі види сільсько-господарських та домашніх тварин, вивчила шкіру та її похідні, вивчила скелет та розташування м’язів на живих тваринах, топографію органів травлення, дихання та сечостатевого апарату, органи чуття, нервової та серцево-судинної систем. Вважаю, що практика пройшла максимально інформативно і інформація подана у дуже цікавому вигляді та легко сприймається. Студентка 1 курсу 9 групи скороченого терміну навчання Мухаммад Фатіма Захід».

Першим, що було роз’яснено, це те, що всі тварини вимагають вмілого з ними поводження. Навіть від найспокійнішої тварини можна чекати протидії. Підходити до тварини треба сміливо, рішуче і в той же час обережно. Непотрібно робити різких рухів. Підходячи до тварини, треба окликнути її спокійним голосом, але не треба на неї кричати. Тварини добре розуміють, коли їх бояться і стають неслухняними. Не можна підкрадатися до тварини і відскакувати при її найменшому русі, у цьому разі вона починає непокоїтися і стає агресивною. При лагідному звертанні більшість тварин спокійно переносять маніпуляції, які з ними проводять. Грубість та побої викликають у більшості тварин непокірність. Деякі студенти самі в цьому переконалися.


Студенти вже знають, що основним показником здоров’я тварини є стан її шкірного покриву. Тому не менш цікавою для них була тема про дослідження шкіри на живих тваринах. Студентам було надано послідовне дослідження загального шкірного покриву на тварині. Так спочатку шкіру розглядають і пальпують (ощупують), збираючи в складку, заміряють її товщину штангенциркулем у різних ділянках тіла: нижньої шийної, бічної грудної, лопатки, передпліччя, пупкової, гомілки, Поряд з цим визначають ступінь розвитку підшкірного шару (за ступенем рухливості шкіри). Звертають увагу на еластичність, вологість, колір та запах шкіри. Щоб визначити еластичність шкіри її збирають пальцями в складку, а потім відпускають: чим більш еластична шкіра, тим швидше розправляється складка. Вологість шкіри визначається прикладанням до неї руки. Зволожується шкіра в результаті постійної секреції шкірних залоз (потових і сальних). Знайти місця найбільшого скупчення шкірних залоз на тілі тварин, орієнтуючись на дані підручника. Колір шкіри визначають візуально, розгортаючи волосся, роздивляються також і безволосі місця.

«Мене звуть Марценюк Сергій, я студент 1 курсу 1 групи факультету ветеринарної медицини. Цілий тиждень (п’ять робочих днів) було присвячено для проходження практики, вивченню та опонуванню навчального і практичного матеріалу. Матеріал містив не лише текстову інформацію, а і малюнки певних дій, які в умовах карантину давали можливість наглядно зрозуміти, як проводиться та чи інша робота з твариною. Студенти, які мають домашніх тварин, могли спробувати виконати деякі техніки з фіксації тварин, такі як фіксація морди собаки за допомогою бинта, різні варіанти фіксацій кішки. Студенти, що проживають або на момент проходження практики були в сільській місцевості, могли б спробувати перевітити методи фіклації на великих тваринах. Отож, практика пройшла хоч і незвично, але продуктивно. І незважаючи на те, що ми не змогли вивчати нову інформацію на практиці, ми, все таки, змогли певною мірою опанували її теоретично…».


Можна із впевненістю сказати, що нам пощастило із студентами на факультеті ветеринарної медицини. Перший курс надзвичайно організований та відповідальний, з розумінням поставились до ситуації, що склалася. В час технологій контактувати зі студентами можна різними шляхами. На сьогодні таких варіантів безліч. Кожен студент мав можливість задати питання чи проконсультуватися.

Самойлов Олексій опановує методи фіксації, за допомогою губної закрутки, на коні по кличці Гаксон

Аналізуючи статистику відвідувань навчальної практики, можна сказати, що студенти активно працюють над завданнями, вчасно відвідують курс та ставляться з розумінням до ситуації з карантином. Багато хто з них опанував практично завдання на власних тваринах, що надзвичайно радує.
Підсумовуючи, можна з впевненістю сказати, що студенти і викладачі є досить спрацьованою та потужною командою. Адже дистанційне навчання студентів спонукає їх до більш ефективного засвоєння матеріалу та самовдосконалення у вільний час.
Бажаємо плідної роботи та 36,6!!!

 

Ст. викладач кафедри анатомії,
гістології і патоморфології тварин
ім. акад. В. Г. Касьяненка
Наталія Друзь

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook