У Білорусі запроваджено режим підвищеної готовності системи попередження і ліквідації НС

14 травня 2020 року
Білорусь

У Білорусі до 1 червня вводиться режим підвищеної готовності Державної системи попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій. Відповідна постанова Ради Міністрів від 8 травня 2020 року №275 офіційно опубліковано сьогодні на Національному правовому інтернет-порталі, повідомляє БЕЛТА.

Згідно з документом, республіканським органам держуправління і іншим держорганізаціям, місцевим виконавчим і розпорядчим органам з 1 червня необхідно вводити відповідні режими функціонування територіальних і галузевих підсистем і їх ланок Державної системи попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій в залежності від обстановки.

Також вони повинні організувати постійний моніторинг пожежної безпеки і контроль за недопущенням випалювання сухої рослинності, забезпечити готовність сил і засобів для гасіння пожеж, представляти інформацію про зміну оперативної обстановки, пов'язаної з пожежами через загоряння сухої рослинності.

Постановою також пропонується довести до відома керівників, інших посадових осіб організацій, громадян Білорусі, іноземних громадян, осіб без громадянства, які перебувають на території країни, інформацію про відповідальність за порушення законодавства про пожежну безпеку.

В період дії режиму працівникам державної лісової охорони (лісництв) потрібно забезпечити цілодобовий контроль за закріпленими ділянками (кварталами).

Крім того необхідно організувати освітлення в ЗМІ введення (скасування) обмежень чи заборон на перебування в лісах, вимог безпеки при спалюванні сміття, а також неприпустимість випалювання сухої рослинності, відомостей про причини і наслідки пожеж.

Згідно з постановою, Міністерству транспорту і комунікацій наказано інструктувати членів екіпажів повітряних суден і бригад залізничного транспорту про необхідність інформувати диспетчерів про виявлені спалахи (задимленнях) сухої рослинності.

Місцевим виконавчим і розпорядчим органам потрібно в залежності від обстановки приймати рішення про запровадження (скасування) заборони на відвідування громадянами лісів, проведення там робіт, полювання, в'їзді на територію лісу транспорту, а також інформувати населення про прийняті рішення і організувати контроль за їх виконанням. Крім цього необхідно забезпечити цілодобову роботу диспетчерських (чергових) служб по прийому інформації про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій та її передачі органам управління з НС, залучати населення, трудові колективи і позаштатні пожежні формування до роботи з попередження пожеж через загоряння сухої рослинності. Також місцеві виконавчі і розпорядчі органи повинні приймати рішення про виділення коштів з обласних фондів фінансування витрат, пов'язаних зі стихійними лихами, аваріями і катастрофами, з резервних фондів місцевих виконавчих і розпорядчих органів на першочергові профілактичні та захисні заходи щодо забезпечення безпеки життєдіяльності громадян.

Слід визначити в зонах масового відпочинку місця для стоянок транспорту, розведення багать, розміщення наметових містечок, інших обладнаних зон відпочинку, туристичних стоянок. Інструктувати водіїв про необхідність інформувати диспетчерів про спалахи (задимленнях) сухої рослинності. Також потрібно сформувати міжвідомчі робочі групи з числа співробітників органів прокуратури, внутрішніх справ, органів і підрозділів з надзвичайних ситуацій, територіальних органів Мінприроди, Міністерства лісового господарства та інших зацікавлених для аналізу пожежно-профілактичної роботи в лісах і правової оцінки її ефективності.

Згідно з документом, Міністерству лісового господарства, Міністерству природних ресурсів і охорони навколишнього середовища, Міністерству сільського господарства і продовольства, Міністерству транспорту і комунікацій, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству з надзвичайних ситуацій, а також організацій, які є власниками (користувачами) лісових і сільськогосподарських угідь, необхідно контролювати дотримання вимог пожежної безпеки, забезпечити профілактичні заходи, а також виявлення та притягнення до відповідальності иц, які допустили порушення встановлених вимог і заборон.

Інформацію про роботу потрібно представляти щотижня наростаючим підсумком до 15.00 по п'ятницях в Республіканський центр управління та реагування на надзвичайні ситуації МНС Білорусі.

Постанова набирає чинності з дня його прийняття.

Джерело: http://www.mlh.by

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook