СВЯТО СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКИ НА КАФЕДРІ ФІНАНСІВ

14 травня 2020 року

12 травня 2020 р. кафедра фінансів провела ІІ Міжнародну науково-практичну студентську конференцію «Фінансові механізми сталого розвитку України в умовах сучасних викликів», присвячена до дня науки.
     В конференції взяли участь близько 140 учасників як зарубіжних так і вітчизняних провідних вузів, а саме: Pennstate University (USA), Ag College, Білоруської державної сільськогосподарської академії, Державного аграрного університету Молдови, Латвійського університету наук про життя та технологій, Проф. Др. Ас. Златаров Університет з Болгарії, Вінницького національного аграрного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету харчових технологій, Тернопільського національного економічного університету, Полтавської державної аграрної академії, Університету банківської справи, Університету державної фіскальної служби України, Центральноукраїнського національного технічного університету, Житомирського агротехнічного коледжу, Черкаського державного бізнес-коледжу.

  До конференції активно долучились студенти з відокремлених підрозділів НУБіП України: Бобровицького коледжу економіки та менеджменту ім. О. Майнової, Боярського коледжу екології і природних ресурсів, Ірпінського економічного коледжу.
Конференція проводилась в он-лайн режимі у хмарному сервісі Zoom, до якого змогли підключитись 100 учасників. Свої результати наукових досліджень у вигляді презентацій і доповідей продемонстрували 21 учасник.

З вітальним словом до учасників конференції звернулась завідувач кафедри фінансів Давиденко Надія, яка зазначила, що студентське життя дає можливість розвиватися всебічно, але головна можливість, яку повинен використати кожен студент – це розвиватися інтелектуально. Основним рушієм прогресу і найбільшою цінністю у світі сьогодні визнаються знання людини, її навички, вміння є та будуть в третьому тисячолітті найбільшим скарбом.
Сьогодні ми зібралися, зазначила, Давиденко Надія, щоб поділитися своїми знаннями і дослідженнями, пори всі обмеження.

   До вітального слова долучився проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який розповів про актуальність теми конференції в умовах сучасних викликів, звернув увагу на роль фінансиста в сучасному суспільстві та у мовах фінансової кризи, яку прогнозують експерти за наслідками пандемії. Також, він зазначив, що ми маємо можливість, не давлячись на обмеження живого спілкування під час карантину долучитись до конференції в он-лайн режимі.
 З вітальним словом також приєднався декан економічного факультету Анатолій Діброва, який розповів про здобутки економічного факультету по науковій діяльності студентів, а саме здобуті в цьому році призові місця у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт наших студентів – фінансистів, які були підготовлені на кафедрі фінансів. Анатолій Дмитрович також звернув увагу на міжнародні зв’язки та співпрацю з провідними зарубіжними вузами, деякі з них, були в режимі он-лайн на конференції.

Слід відмітити актуальність виступів студентів. Зокрема студент НУБіП України Парасочка Павло, який зараз паралельно із навчанням в магістратурі перебуває на навчанні в одному із університетів Німеччини представив доповідь на тему: «Фінансова криза внаслідок пандемії COVID-19». Він проаналізував світовий фінансовий стан країн що розвиваються та невтішні прогнози на наступні місяці щодо падіння біржових індексів, зниження процентних ставок банків та критичний стан малого і середнього бізнесу, падіння ВВП в Україні.

 

 

Досить цікаві і змістовні були англомовні доповіді студентів НУБіП України Олефіра Івана, який розглянув вплив тіньового сектору на соціально-економічний розвиток України, проаналізувавши статистичні дані про тіньову заробітну плату, рівень зайнятості населення України в тіньовій економіці та вплив зміни мінімальної заробітної плати на стан економіки. Доповідь Олефіра Дмитра про сучасний стан та перспективи розвитку лізингу в Україні, визвала жваву дискусію в учасників конференції.

Конференція відбувалася за п’ятьма тематичними напрямами. По першому напряму: «Проблеми фінансової теорії в умовах сучасних викликів» виступили Кубрак Ольга студентка Черкаського державного бізнес-коледж, розглянувши теоретичні аспекти цифрової економіки в сучасних умовах формування інформаційного суспільства, Семеног Ніна, студентка ВП НУБіП України Бобровицького коледжу економіки та менеджменту ім. О. Майнової, розповівши про напрями реформування системи державних фінансів на сучасному етапі.

Досить актуальною для наших учасників була доповідь Самсон Діани, студентки ВП НУБіП України Бобровицького коледжу економіки та менеджменту ім. О. Майнової, щодо професії фінансиста в сучасних умовах, яка провела статистичне дослідження щодо займаних посад і рівня заробітної плати фінансиста за містами України.

За другим напрямом: «Актуальні проблеми управління державними фінансами» виступили Плахотнюк Володимир студент Університету державної фіскальної служби України, розглянувши особливості наповнення місцевих бюджетів в умовах бюджетної децентралізації, Волков Андрій студент НУБіП України, представивши свої дослідження по управлінню зовнішнім боргом України, дану тематику продовжила студентка ВП НУБіП України «Ірпінський економічний коледж» Храновська Тетяна.

Сучасні проблеми управління державними фінансами у своїх доповідях розглянули: Маліновський Олексій студент ВП НУБіП України «Боярський коледж екології і природних ресурсів» та Сорока Марія студентка ВП НУБіП України «Ірпінський економічний коледж». В свою чергу, студентка НУБіП України Журило Марина розкрила проблеми формування фінансових ресурсів держави.
Проблеми та перспективи розвитку фінансів суб’єктів підприємництва розглянули Кульпач Христина, студентка НУБіП України, щодо оптимізації структури капіталу підприємства, Дзюбенко Ольга, студентка Вінницького національного аграрного університету, щодо формування ефективного механізму кредитування малого та середнього бізнесу в Україні та Корнієнко Андрій, студент НУБіП України, про сучасний стан прямого іноземного інвестування в Україні.

Наступний напрямок конференції «Особливості та перспективи розвитку корпоративних фінансів» заповнили своїми доповідями Табахарник Олександра, студентка Університету державної фіскальної служби України, проаналізувавши вплив FINTECH на вітчизняну банківську систему, Петренко Вероніка, студентка Вінницького національного аграрного університету, розглянувши фінансові потоки страхових компаній України. Також Федчик Максим, студент ВП НУБіП України «Боярський коледж екології і природних ресурсів», розкрив сучасні проблеми корпоративних фінансів в Україні.

Тематичний напрям: «Формування сучасної податкової системи України» викликав жваву дискусію серед студентів і викладачів. Тут обговорювались важливі питання оподаткування малого та середнього бізнесу та важливість формування виваженої податкової політики в Україні під час карантину. Серед доповідачів слід відмітити виступ нашого студента Ткача Назара щодо податкової політика України в сфері біоенергетики. Цікавими були виступи Барабаш Вікторії, студентки ВП НУБіП України «Ірпінський економічний коледж», яка розповіла про податок на нерухоме майно та його роль у формуванні доходу бюджету м. Ірпінь та Карасюк Вікторії, студентки НУБіП України, яка розглянула сучасну податкову систему України та перспективи її розвитку.

Після обговорення та дискусій завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, підвела підсумки конференції, відзначила про високий рівень підготовки студентів, цікава подача матеріалу та оголосила переможців конференції.
За результатами обговорення були визначенні переможці:
І місце отримала Табахарник Олександра, студентка Університету державної фіскальної служби України;
ІІ місце отримали: Волков Андрій, студент НУБіП України; Кубрак Ольга, студентка Черкаського державного бізнес-коледжу; Олефір Дмитро, студент НУБіП України; Парасочка Павло, студент НУБіП України; Храновська Тетяна, студентка ВП НУБіП України «Ірпінський економічний коледж».
ІІІ місце розділили: Корнієнко Андрій, студент НУБіП України; Маліновський Олексій, студент ВП НУБіП України «Боярський коледж екології і природних ресурсів»; Семеног Ніна, студентка ВП НУБіП України Бобровицького коледжу економіки та менеджменту ім. О. Майнової; Сорока Марія, студентка ВП НУБіП України «Ірпінський економічний коледж»; Олефір Іван, студент НУБіП України; Плахотнюк Володимир, студент Університету державної фіскальної служби України; Журило Марина, студентка НУБіП України.

На завершення конференції Надія Давиденко, привітала переможців та побажала учасникам конференції подальших наукових здобутків, активно працювати та приймати участь у подальших заходах кафедри фінансів.
Єдиний шлях, який веде до знань – це діяльність. Б. Шоу

Галина Скрипник,
доцент кафедри фінансів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook