„WOLNI Z WOLNYMI, RÓWNI Z RÓWNYMI…”: Українсько-польська наукова співпраця міцніє в НУБіП України

15 травня 2020 року

14 травня на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України вдруге відбулася міжнародна науково-практична конференція «УКРАЇНА–ПОЛЬЩА: СТРАТЕГІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО В СИСТЕМІ ГЕОПОЛІТИЧНИХ КООРДИНАТ». Незважаючи на оголошений в Україні, як і в багатьох країнах світу, карантин у зв’язку з пандемією захворювання COVID-19, команда організаторів вирішила не припиняти підготовку до заходу, а натомість використати сучасні технології онлайн-спілкування. Отже учасники змогли приєднатися до конференції завдяки платформі Webex, що поєднала їх зусилля та дозволила налагодити майданчик для обміну науковими та практичними розробками та ідеями.

Відкрив конференцію декан гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України, професор Василь ШИНКАРУК, який наголосив на важливості двосторонньої українсько-польської співпраці та нагадав про активне співробітництво країн в освітній сфері, зокрема і на базі НУБіП України, що стабільно здійснюється у формі студентського обміну, програмі подвійних дипломів, що визнаються у країнах Європейського Союзу, стажувань для викладачів.

Із вітальним словом до присутніх звернулися ректори двох університетів-співорганізаторів конференції. Ректор НУБіП України, академік Станіслав НІКОЛАЄНКО відзначив, що дух співробітництва між Україною і Польщею має панувати навіть в умовах закриття кордонів і запровадження карантинних обмежень. «Без незалежної України не може бути незалежної Польщі і навпаки», - згадав Станіслав Миколайович відомий вислів начальника Польської держави Юзефа Пілсудського.

Ректор Поморської академії у Слупську, професор Збігнев ОСАДОВСЬКИЙ підкреслив важливість напрацьованого досвіду у співпраці двох університетів в освітній сфері, зокрема у програмі подвійних дипломів, і підтвердив готовність розвивати нові проєкти. Він додав, що «без незалежної України не може бути не лише незалежної Польщі, але і загалом Європи».

Учасники пленарного засідання конференції у своїх виступах наголошували на стратегічному характері партнерства між Україною та Польщею. Зокрема, Голова Наглядової ради НУБіП України, професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Микола ТОМЕНКО звернув увагу на важливість спільної протидії України та Польщі як двох європейських держав, що найбільше постраждали внаслідок Другої Світової війни, спробам сучасної Росії монополізувати історичну правду на події цього кривавого протистояння.

Професор Поморської академії Кристина КРАВЄЦ-ЗЛОТКОВСЬКА нагадала про спільність історичної долі України та Польщі під гаслом «Вільні з вільними, рівні з рівними» та окреслила ключові особливості розвитку польсько-української літератури доби Ренесансу. Доповідь професора Тадеуша СУХАРСЬКОГО перенесла слухачів вже до ХХ століття, коли українська та польська еміграція творили спільне майбутнє обох країн.

Магістр політології Матеуш КАМІОНКА (м. Краків) та доцент Юлія КУЗЬМЕНКО (м. Ніжин) розкрили у доповіді ключові напрями неформальної освіти як інструменту польсько-українського діалогу на прикладі співпраці Ніжинського державного педагогічного університету імені Миколи Гоголя та Педагогічного університету імені Комісії Національної Освіти у Кракові.

Студентка гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України Софія САЛЬНИК відстежила, яким чином приєднання Західної України до СРСР у 1939 році відображено у відповідних розділах Вікіпедії німецькою, російською та українською мовами, а також які протиріччя виникають при висвітленні цих подій та наскільки вони політично забарвлені.

Завершаючи пленарне засідання, доповідь про точки порозуміння між Україною та Польщею виголосив професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України Володимир КАЛУГА. Він зауважив, що двостороннє співробітництво може ґрунтуватися як на прагматичних розрахунках, так і на романтичних ідеях, головне ж – підтримання дружньої атмосфери взаємної довіри та поваги, оскільки саме від цього буде залежати конкретний результат.

Загалом свої тези подали 305 учасників, що представляють 44 наукові, освітні установи та заклади вищої освіти семи країн світу. Із них понад 200 взяли участь в онлайн-конференції безпосередньо.

 

Богдан Грушецький,

Олександр Севастьянов,

доценти кафедри

міжнародних відносин

і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook