Працівникам потрібен захист — і зараз, і після виходу з ізоляції

13 травня 2020 року

Якщо людям, які повертаються до роботи, не забезпечити належного захисту, нас може накрити другою хвилею пандемії, попереджає Міжнародна організація праці.

У той час як в країнах світу дедалі гучніше лунають вимоги послабити обмеження, спрямовані на ізоляцію громадян, Міжнародна організація праці звернулася до їх урядів із закликом вжити заходів для профілактики і контролю поширення вірусу COVID-19 на робочих місцях, причому зробити це в активній взаємодії та діалозі з організаціями профспілок і роботодавців.

Всім роботодавцям необхідно провести оцінку ризиків і завчасно забезпечити на своїх підприємствах найсуворіше дотримання правил охорони праці для того, щоб звести до мінімуму небезпеку зараження COVID-19 працівників, наголошує МОП.

Якщо такий контроль не буде забезпечений, країни дуже ризикують зіштовхнутися з повторним спалахом вірусної інфекції. Вживаючи необхідних заходів, можна мінімізувати ризик другої хвилі інфекції на робочих місцях.

«Безпека та здоров’я всіх працівників у світі сьогодні понад усе. В умовах поширення вірусної інфекції від того, наскільки ми захистимо працівників, залежить те, наскільки в ході розвитку пандемії буде забезпечена безпека населення і життєстійкість підприємств, — заявив Генеральний директор МОП Гай Райдер. — Захистити життя працівників, їх сім’ї і населення в цілому, забезпечити безперебійну роботу та економічне виживання можна лише за рахунок дотримання заходів охорони праці».

Протидія загрозі має будуватися з урахуванням конкретних потреб тих, хто працює на передньому краї боротьби з пандемією. До них відносяться — працівники охорони здоров’я, молодший медичний персонал, лікарі, працівники рятувальних служб, а також ті, хто працює на підприємствах роздрібної торгівлі продуктами харчування та займається прибиранням приміщень.

МОП закликає також звернути особливу увагу на найбільш вразливі категорії працівників і підприємств, зокрема тих, хто працює в неформальній економіці, трудових мігрантів, домашніх працівників. Заходи, спрямовані на захист цих категорій працівників повинні, крім іншого, включати навчання і практичну підготовку в галузі охорони праці, постачання необхідними засобами індивідуального захисту, доступ до державних медичних послуг, забезпечення альтернативних джерел засобів до існування.

«Пандемія COVID-19 висвітлила нагальну потребу розробки серйозних національних програм охорони праці працівників сфери охорони здоров’я, медиків, працівників аварійно-рятувальних служб і багатьох інших працівників, які ризикують заради нас життям», — заявив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. У Всесвітній день охорони праці він звернувся до всіх країн із закликом забезпечити всім медичним працівникам чітко продумані, гідні, безпечні умови праці.

Щоб гарантувати безпечне відновлення роботи і щоб уникнути її нових перебоїв МОП рекомендує:

  • Точно ідентифікувати і оцінити небезпеку зараження на всіх виробничих процесах і продовжувати робити це в міру повернення до роботи.
  • Вжити заходів до запобігання ризиків, адаптовані до особливостей кожного сектора, кожного робочого місця і категорії працівників. Такі заходи можуть включати:
  • Скорочення фізичних контактів між працівниками, підрядниками, клієнтами та відвідувачами, а в разі, коли такі контакти все ж мають місце, дотримання необхідної дистанції.
  • Забезпечення більш ефективної вентиляції робочих приміщень.
  • Постійне чищення поверхонь, забезпечення чистоти і гігієни приміщень, організація необхідних умов для миття рук і дезінфекції.
  • У необхідних випадках безкоштовно забезпечувати працівників засобами індивідуального захисту.
  • Забезпечити умови для ізоляції ймовірно інфікованих і відстеження всіх їх контактів.
  • Забезпечити психологічну підтримку персоналу.
  • Забезпечити навчання, підготовку і наявність інформаційних матеріалів з охорони праці, в тому числі що стосуються дотримання особистої гігієни і використання на робочих місцях необхідних коштів, в тому числі засобів індивідуального захисту.

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України

 

доц. М. Мотрич

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook