Виїзні практичні заняття з дисципліни «Експериментальна радіоекологія»

18 травня 2020 року
зона Відчуження ЧАЕС

Наша країна має унікальний науковий полігон – зону Відчуження ЧАЕС. Це величезні території, на яких практично відсутня господарська діяльність людини після аварії на Чорнобильській АЕС. Протягом більше 30-ти років природа поступово поглинає всі рукотворні об’єкти на цій території.

Науковці всього світу активно використовують можливості зони Відчуження для проведення своїх досліджень. Тут є можливість проводити експерименти за різного рівня забруднення радіонуклідами (значення можуть відрізнятися в сотні разів на невеликій території), в різних екосистемах (поле, ліс, згарище) та з різними об’єктами (рослини, риби, членистоногі, гризуни).

Студенти ОС Магістр спеціальності 101 Екологія активно долучаються до наукової роботи в зоні Відчуження в рамках проведення виїзних практичних занять. Такі заняття організовуються спільно зі співробітниками УкрНДІ сільськогосподарської радіології та надають студентам унікальну можливість одержання практичних навичок з «перших уст».

Але для початку в зону потрібно потрапити, адже в'їзд та виїзд тут контролюється.

Перший рубіж пройдено!

Далі студенти поринають у світ науки. Цього року на виїздному практичному занятті було пройдено кілька важливих практичних тем.

 

- відбір проб грунту та підготовка їх до радіометричного аналізу

- робота на експериментальному майданчику інституту сільськогосподарської радіології, що розташований на території осушеного ставка охолоджувача ЧАЕС (тут ведеться моніторинг вторинного забруднення території радіонуклідами донних відкладів)

- відбір зразків риби із забруднених водойм зони Відчуження та їх препарування (проводить старший співробітник Інституту сільськогосподарської радіології Процак В.П.).

Саме на таких заняттях найкраще закріплюються практичні навички здобуті в аудиторіях та надається можливість студентам все спробувати своїими руками. 

 

 Іллєнко Володимир, старший викладач кафедри

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook