ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МІГРУЮЧИХ ПТАХІВ

10 травня 2020 року

 

1«Як багато птиць, не буде гусениць»
Усна народна творчість

Щорічно в другу суботу і неділю травня святкується Всесвітній день мігруючих птахів (WorldMigratoryBirdDay). Історично передумовою для запровадження цього дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана ще у 1906 році.

Щороку велика кількість мігруючих видів птахів перетинає моря, океани, гори та пустелі під час своїх мандрівок на виживання. Охороняючи їх, ми робимо внесок у збереження біорізноманіття. Останнім часом чисельність мігруючих птахів, які здійснюють перельоти між Африкою, Близьким Сходом і Європою, значно скоротилася. Цьому сприяє різноманітна кількість факторів.

2

Кількість птахів, що гинуть від впливу пластмаси, щорічно, становить 1 мільйон і зростає. Існуючі дослідження вказують на актуальність цього питання: всього за два десятиліття між 1960 – 1980 роками кількість птахів, що знайшли в організмі пластик, зросла з 5% до 80%.

Оскільки птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини, просимо обмежити використання пластику, замінивши його на екологічно чистий матеріал, не залишати пластик на берегах океанів, морів, річок та озер. В природних умовах існують складні взаємозв’язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й іншими тваринами – з іншого. Частина птахів щороку мігрує з далекої півночі на далекий південь і повертається назад. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому. Міграція птахів, є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров’я екосистеми, змін клімату.

Галина ПАНЬКІВ,
викладачка циклової комісії природничих дисциплін
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook