КУРАТОРСЬКА ГОДИНА ДЛЯ ВИПУСКНИКІВ БАКАЛАВРАТУ НА ФАКУЛЬТЕТІ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК – ВСІ ЗУСИЛЛЯ НА УСПІШНИЙ ЗАХИСТ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ ТА ПІДГОТОВКУ ДО ВСТУПУ В МАГІСТРАТУРУ

6 травня 2020 року
НУБіП України

 На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК куратор завжди виступає організатором взаємодії у студентській групі. Наші куратори спрямовують свої зусилля, перш за все, на створення доброзичливого мікроклімату в групах, забезпечують позитивні зміни в міжособистісних стосунках. В основі управління виховною роботою лежить творча взаємодія наставника з кожним окремим студентом та групою в цілому.

Цьогоріч випускники бакалаврату факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК представлені трьома групами, котрі навчалися чотири роки, та групою студентів зі скороченим терміном навчання, де кураторами є відповідно старший викладач Зінаїда Бурова, доценти Марія Жеплінська, Аліна Менчинська та Володимир Василів. Зараз надзвичайно відповідальна пора у цих студентів та їх наставників, бо закінчується не просто черговий навчальний рік; ці студенти виконують під керівництвом керівників дипломні проекти, які згодом будуть захищати в онлайн режимі перед Державною екзаменаційною комісією. А потім настає вибір – що робити далі? Наші студенти будуть продовжувати навчання в НУБіП України. Вибір тільки буде полягати в тому, на яку освітню програму піти далі вчитися, бо всі програми, за якими навчаються здобувачі вищої освіти в магістратурі на факультеті, настільки цікаві і, головне, актуальні, що очі розбігаються.
Та спочатку необхідно пройти реєстрацію для складання єдиного вступного іспиту з іноземної мови та єдиного фахового вступного випробування, підготуватися до цих важливих моментів, з гарним і піднесеним настроєм здати ці випробування  – саме на цих питаннях зупинялися і детально розповідали всі нюанси своїм підопічним куратори на черговій кураторській годині. Адже хто як не куратор групи повинен бути для студентів гарним вихователем, взірцем педагогічного досвіду, авторитетним порадником в процесі пошуку різноманітної інформації і наставником з будь-яких проблемних питань?!

   А студенти не розгубилися, вони працюють і дуже багато часу зараз іде на підготовку до цих заходів. Так, не збавляють обертів наші студенти, особливо над удосконаленням своїх знань з іноземної мови. Каті Мусієнко, приміром, до вподоби працювати на підвіконні поряд з чудовими трояндами, запах яких заворожує не менше, як повторення матеріалу з англійської мови.

   А Настя Іволга віддає перевагу кропіткій роботі над підручниками на домашньому дивані. Так їй краще запам’ятовується матеріал. На допомогу ще й фломастери різних барвів надають яскравості і витонченості вивчення мови.

   В спокійній тихій атмосфері проводить своє навчання Інна Пилипенко, яка не розлучається з довідковим теоретичним матеріалом з німецької мови навіть вночі.

   Ані Гордієнко, ще одній студентці скороченого терміну навчання, подобається працювати над вивченням нового матеріалу з англійської мови на свіжому повітрі на рідній зеленій травичці поблизу будинку. Романтично налаштована Аня крім азів іноземної мови ще чує пташиний спів. І як тут не порадіти за дівчину, і як не сказати, що результат роботи має бути відмінним!

   «Ще донедавна вагався чи потрібно мені йти далі навчатися в магістратуру, бо вже працюю по спеціальності. Але потім завдяки виваженим словам куратора остаточно вирішив - треба здобувати освітній ступінь магістра з освітньої програми «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса» і тепер будь-де удосконалюю свої знання з англійської мови, бо незабаром важливий іспит», - так охарактеризував свою діяльність останнім часом випускник Микола Гудименко.

   Тая Волхова теж не відстає від інших, бо має на мені вступати в магістратуру на дві освітні програми «Нутриціологію» і «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів». Тому вся робота її зосереджена на закінченні написання дипломного проекту і покращенню своїх знань з англійської мови.

   Золота медалістка після школи Інна Грібова за роки навчання на факультеті теж виявила відмінні знання з харчових технологій, тому дипломний проект уже готовий, а ось над удосконаленням вивчення англійської мови не зупиняється, бо іноземна мова завжди потрібна, особливо коли хочеться вступати на освітню програму «Якість, стандартизація та сертифікація продукції».

   Аня Коломієць, Максим Азаман, Настя Селюк та Гліб Бондаренко не відстають від своїх одногрупників і надолужують те, що вже підзабули. Кожного дня виділяють по декілька годин для удосконалення мови.

   Танцюрист Влад Корнієнко для підготовки до єдиного вступного іспиту з іноземної мови працює з репетитором і вся його робоча обстановка зосереджена в таблицях і схемах, алфавіті з англійської мови. Можна як поспівчувати, так і позаздрити такому бажанню вчитися!

    На завершення хочу розповісти ще про одного студента, нашого Женю Сухенка, який, як і його батько та дідусь, пішов по стежці харчовиків – навчається на останньому курсі спеціальності «Харчові технології» і зараз проходить курс навчання за програмою Erasmus+ в Латвійському сільськогосподарському університеті. Англійську мову знає досконало, але це не заважає йому у вільний від занять час ще більше працювати над мовою тому, що досконалості немає меж.

   Про наших студентів можна писати багато, бо вони заслуговують на це своєю самовідданою працею. Про нас викладачів вони теж можуть багато сказати. Але основне наше завдання як кураторів націлити студентів на правильний життєвий вибір згідно з моральними і правовими нормами, допомогти створити гуманні взаємостосунки в середовищі студентів, збагатити їх досвід історичними та життєвими прикладами, що варті наслідування. Одночасно ми виступаємо й в ролі консультантів, при необхідності надаємо допомогу в саморозвитку кожній молодій людині, спрямовуємо їх діяльність, опираючись на природні дані вихованця, пробуджуємо їх задатки та здібності.

   І ми можемо з впевненістю сказати, що наші студенти незабаром покажуть себе з найкращої сторони і ця кураторська година стане корисною майбутнім директорам, начальникам та чудовим спеціалістам харчової промисловості України.

Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook