Посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу

15 квітня 2020 року
Київ

 13.04.2020 Верховна Рада України проголосувала за законопроект № 2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу)».

Ухваленим Законом передбачається удосконалення порядку притягнення до відповідальності за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків для того, аби зменшити руйнівні наслідки та захистити право громадян на безпечне повітря і навколишнє середовище, а також зменшити кількість пожеж, які виникають через це.

Зокрема, Законом внесено зміни:
- до статті 241 «Забруднення атмосферного повітря» Кримінального Кодексу України в частині встановлення санкцій у вигляді штрафів від тисячі восьмиста до трьох тисяч шестиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 30600 грн. до 61200 грн.) або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого;
- до статті 245 «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» Кримінального кодексу України в частині встановлення санкцій у вигляді штрафів від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 91800 грн. до 153000 грн.) або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк;
- до статті 77 «Порушення вимог пожежної безпеки у лісах» Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині встановлення санкцій у вигляді штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот семидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1530 грн. до 4590 грн.), на посадових осіб - від двохсот семидесяти до дев’ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4590 грн. до 15390 грн.).
Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот семидесяти до дев’ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4590 грн. до 15300 грн.), на посадових осіб - від від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 10710 грн. до 30600 грн.).
- до статті 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає збільшення суми штрафів: за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста восьмидесяти до трьохсот шестидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн. до 6120 грн.), на посадових осіб - від дев’ятиста до тисячі двохсот шестидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн. до 21420 грн.).
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шестидесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 грн. до 12240 грн.), на посадових осіб - від тисячі двохсот шестидесяти до тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 21420 грн. до 30600 грн.).

Офіційний сайт Сумської міської ради - http://smr.gov.ua

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook