Країна у вогні: хто відповість за чергову катастрофу

20 квітня 2020 року

Пожежа в Чорнобильській зоні показала слабкість силової системи

Станом на 17 квітня в зоні відчуження в районі Чорнобиля тривають пожежі. Горить тут вже 13 днів. Не дивно, що нездатність влади вирішити дану проблему викликає паніку серед населення. Тим паче, горить не лише в Чорнобильській зоні, але і в інших регіонах. “Апостроф” розбирався, хто винен в провалах влади під час надзвичайної ситуації, і хто повинен нести відповідальність за те, що відбувається.

Дощ і сніг – краще пожежних

Уже два тижні палає Чорнобильська зона. Пожежі там зайнялися ще 4 квітня. І хоча для їх ліквідації були задіяні чималі сили, основні осередки полум’я були погашені тільки до 14-15 квітня. І основна заслуга в цьому погоди. Мокрий сніг та дощ перетворили пожежа в осередки тління. У Міністерстві внутрішніх справ відзвітували про перемогу. Але сильний вітер наступного дня роздув осередки в повноцінні загоряння і огорнув Київ і прилеглі райони густим димом, що утрудняє дихання і вихід на вулицю.

Точний розмір пройденої вогнем території поки неможливо встановити через велике задимлення, але експерти кажуть про тисячі гектарів лісів, які згоріли дотла…

Хто винен і що робити? На ці питання зараз складно відповісти. Виконуюча обов’язки голови Державного агентства з управління Зоною відчуження (ДАЗВ) Катерина Павлова публічно заявляла про те, що в зоні відчуження протягом останніх 5 років зробили недостатньо заходів для запобігання таких пожеж. Тепер ДАЗВ готуватиме план заходів для того, щоб в майбутньому бути готовим до таких ситуацій.

“Ситуація, яка склалася сьогодні, обумовлена багатьма факторами: є зміни клімату, всі бачили, яка була зима”, – додала Павлова. Вона зазначила, що до сьогоднішнього ніхто не був готовий, інфраструктура для гасіння і запобігання таких пожеж “у нас не готова”.

У свою чергу, в ДСНС і в Міністерстві внутрішніх справ, в чиєму підпорядкуванні знаходиться інфраструктура, всі стрілки переводять на Державне лісове агентство і ДАЗВ.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що превентивними заходами в масштабах України повинно займатися державне лісове агентство, а в зоні відчуження ЧАЕС – Адміністрація зони відчуження.

“Це і обладнання великих лісових масивів відеореєстраторами для контролю в’їзду/виїзду, щоб потім можна було встановити, хто в момент загоряння знаходився поряд з місцем, звідки почалася пожежа. Це і стара, як світ технологія – влаштування протипожежних просік, мінералізованих смуг з піску і глини, здатних зупинити поширення вогню між кварталами лісу”, – зазначив Геращенко.

Лісова пожежа в Київській областіФото: Getty images

Втім, у експертів є чимало запитань до керівництва міністерства внутрішніх справ, в підпорядкуванні якого знаходиться ДСНС.

Імпотенція ДСНС

Коли МНС у 2012 році об’єднували з МВС чимало лобістів цієї ідеї говорили про те, що рішення проблем надзвичайних ситуацій вимагає комплексного підходу. Мовляв, часто буває необхідним одночасне залучення силовиків для охорони, і оперативників для ліквідації тієї чи іншої надзвичайної ситуації. Проте, на думку експертів, цієї координації в структурі немає, а ДСНС у вільний від постійних перевірок і “стрижки” бізнесу через нібито порушення нормативів, займається точковими гасіння пожежі і порятунку кошенят з дерев. Що ж стосується поліції, то її діяльність в принципі викликає у громадян дуже багато нарікань.

Якщо говорити відносно нинішньої ситуації, то поліція не змогла забезпечити контроль за периметром зони відчуження – за логікою, одного з найбільш охоронюваних об’єктів держави. І хтось за це повинен відповідати…

При цьому в високих кабінетах ніхто навіть не замислюється про екологічну складову цієї, без применшення, катастрофи. Хоча ще влітку 2019 року, коли уряд ліквідував Міністерство екології України і об’єднало його функції з Міністерство енергетики, багато екологів говорили, що це призведе до фіаско. Що, власне, і сталося…

“На даний момент в Україні зруйнована система охорони навколишнього середовища. Два міністерства були об’єднані в одне. Міністерство екології перестало існувати зовсім, екологічна політика держави також зруйнована. Зараз немає політичної волі вибудовувати систему для моніторингу, збору інформації та адекватної реакції на надзвичайні події. ДСНС підпорядковується МВС і відірвана від екологічної політики”, – зазначив в коментарі “Апострофу” еколог, співзасновник громадської організації “Єдина планета” Олег Савицький.

Тим часом в міністерстві внутрішніх справ на чолі з Арсеном Аваковим, схоже, намагаються звалити провину за провал на інші відомства.

Поліція розслідує забруднення повітря і земель в Київській областіФото: npu.gov.ua

“Коли пожежа почалася, їй не було приділено належної уваги з боку влади. Тільки після того, як нам вдалося пробити інформаційну блокаду центральної влади і донести, що пожежі розгорілися і стали масштабними, були виділені бюджети, підключені додаткові резерви та інше. Завдяки цьому пожежі були практично погашені. Але почалася піщана буря і пожежі розгорілися знову. На даний момент ми дуже сподіваємося, що зараз всі можливі служби кинуть всі сили на гасіння пожеж, і навіть, може бути, підключать Білорусь, адже в прикордонних районах було загоряння, яке оперативно загасили”, – зазначив в коментарі “Апострофу” член громадської ради в Державному агентстві України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

За його словами, судячи з того, що пожежа не могли загасити так довго, до такої надзвичайної ситуації були не готові.

“Це комплексна проблема взаємодії силових структур. Всі вони не були готові. Зараз необхідно кинути всі ресурси на гасіння існуючих пожеж, підключати, після – відновити охорону периметра Зони відчуження. Перші пожежі почалися на кордоні зони, селяни палили траву. Але такі пожежі були досить далеко від місць первинного загоряння і в умовах закритого в’їзду та карантину, це були підпали. Поліція відзвітувала, що знайшли паліїв, дійсно знайшли, але це були палії зовнішнього периметра, трави”, – повідомив Ємельяненко.

Іншими словами, тих, хто підпалив ліс – не знайшли. Або не захотіли шукати. Зараз серед експертів досить активно обговорюється версія про те, що в Чорнобильській зоні за допомогою вогню хотіли приховати сліди незаконного вирубування радіоактивних лісів. У МВС, яке відповідає за охорону периметра зони, звичайно ж, дану інформацію спростовують. “Там є ліси, які стоять десятиліттями, і ніхто їх там не чіпає. Якщо там є вирубки – то вони санкціоновані. У зону відчуження є всього кілька заїздів, за якими можуть проїжджати вантажні машини, вони обладнані відеокамерами і постами. Тому вивезти звідти ліс машинами просто неможливо”, – сказав Антон Геращенко. Втім, поліцейські спростовують слова заступника міністра про неможливість вивезення деревини з зони відчуження… своїми ж діями. Так, в п’ятницю, 17 квітня, стало відомо про те, що поліцейські Київської області виявили на складі однієї з компаній чималу кількість деревини родом з Чорнобильської зони, яка “фонить”. Виходить, якось же це дерево виїхало за межі зони відчуження. Але чи буде хтось за все це відповідати?..

Джерело: https://www.openforest.org.ua

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook