Студенти-міжнародники та викладачі кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гідно відзначили 310-річчя Конституції Пилипа Орлика

17 квітня 2020, 2:05

16 квітня на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України за участі декана Василя Шинкарука та за організаційного сприяння завідувача кафедри Сергія Білана відбулася планова студентська науково-практична інтернет-конференція «Український конституціоналізм: історія і сучасність», присвячена 310-й річниці створення «Пактів і Конституції вольностей Війська Запорозького», основним автором яких є гетьман у вигнанні Пилип Орлик (1710–1742).

 

У вступному слові до учасників конференції – а їх зібралось у он-лайн режимі на платформі Zoom понад 100 осіб – декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук наголосив на важливості досвіду, що його набуває факультет проводячи цю конференцією. В надзвичайних умовах пандемії коронавірусу можливість використання сучасних інформаційних технологій дозволяє не тільки організувати необхідний навчальний процес, а й провести повноцінні наукові заходи, тим більше – організовані для студентської молоді та за ініціативою саме тих, хто вивчає минуле української дипломатії та досліджує істричні пам’ятки, до яких належить й Конституція Пилипа Орлика.

Завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Сергій Білан підкреслив, що постать та спадщина Пилипа Орлика є одним з наріжних каменів та прикладів у вивченні як історії державотворення в Україні, так й в становленні конституційного процесу, в тому числі – в царині гарантування, дотримання та захисту прав та свобод людини, громадянина, суспільства.

 

Модератор конференції – доцент кафедри Богдан Грушецький довів до учасників формат її проведення та оголосив про регламент, закликавши до його дотримання. Учасники ж виявилися не тільки глибоко підготовленими, а їхні доповіді – змістовними, а й дисциплінованими – жодного порушення регламенту не сталося, а на пленарному засіданні відтак були заслухані усі заплановані доповідачі. До речі, серед доповідачів були не тільки міжнародники, а й майбутні фахівці з туризму та захисту рослин.

 

Запропоновані доповіді також відрізнялися напрямами і тематикою. Так, низка доповідей була присвячена конституційному процесові в історії та сьогоденні Української держави – це виступи студенток 1 курсу Анастасії Закоморної на тему «Конституційний процес в контексті європейської інтеграції України» та Богдани Орос – «Конституція П.Орлика і сучасна українська конституція» (науковий керівник – доц. Вікторія Хвіст) та студдентки 2 курсу Аліни Савицької, що присвятила свій виступ дискусійній, але вельми актуальній темі – «Конституційні права ЛГБТ-спільноти в Україні» (науковий керівник – доц. Наталія Кравченко). Частину молодих дослідників зацікавили історичні витоки вітчизняного конституціоналізму – це було відображено у доповідях студентів 2 курсу Ксенії Траченко «Витоки українського конституціоналізму від Руської Правди до Конституції 1996 року», Аміни Хилюк «Головні наративи історичної пам’яті», Владислава Нестерука «Конституція Пилипа Орлика в оцінках істориків» (науковий керівник – доц. Наталія Кравченко), Ірини Дранко ««Руська правда» – джерело історії та правової системи Русі» (науковий керівник – доц. Людмила Лановюк), студента 3 курсу Костянтина Недужого «Особистий вплив П. Скоропадського на формування вищих інститутів влади в Українській державі» (науковий керівник – доц. Юлія Сєкунова).

  

Особливими були доповіді, що стосувалися безпосередньо особистості та діяльності Пилипа Орлика – і тут студенти підійшли до своїх студій не тільки ґрунтовно, а й креативно. Судіть за темами та їх розмаїттям: студентка 2 курсу Інна Товкун підготувала виступ за темою «Пилип Орлик як дипломат», а її колега Артур Бруслік познайомив учасників конференції із непересічною літературною спадщиною видатного українського державного діяча першої половини XVIII століття, завдяки ж доповіді Сабріни Краснопольської були висвітлені відомості щодо розповсюдження та збереження імені знаного козацького керівника на туристичній мапі – як України, так і Європи  (науковий керівник – доц. Наталія Кравченко).

  

Підбиваючи підсумки пленарного засідання – як студенти, так і викладачі відмітили значну зацікавленість учасників конференції, що дозволила зробити виступи не формальними, а прикладом живого спілкування в освітній мережі. Доцент Кирило Клименко, що викладає правничі дисципліни, акцентував на потребі розширення дослідницьких обріїв та постійне підвищення якості наукових розробок студентів та їх наукових керівників. Заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Світлана Харченко відзначила, що перший досвід виявився цілком успішним та потребує поглиблення, удосконалення та розвитку як міжнародниками, так й іншими спеціальностями факультету. 

 

Самі ж студенти вже після закінчення пленарної частини конференції повідомили науковим керівникам про бажання влаштовувати такі заходи якомога частіше. Власне, така нагода у всіх охочих буде незабаром – адже 14-15 травня 2020 року теж в форматі інтернет-конференції гуманітарно-педаногічний факультет проводитиме ІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Україна-Польща: стратегічне партнерство в системі геополітичних координат» - і це нагода знову заявити про себе як про тих, хто прагне досягати справді якісних та професійних результатів у навчанні.

 

Програма конференції

 

Олександр Севастьянов,

доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook