Відповідальне ставлення до здоров’я та донорство за умов карантину

13 квітня 2020, 10:57

Попри те, що у світі та в Україні поширюється коронавірусна інфекція, до якої прикута вся увага медиків, громадських організацій, засобів масової інформації тощо, не зменшилася частота виникнення й інших хвороб. При цьому, загальновідомим є те, що для лікування багатьох хворих переливання крові (чи її компонентів) від донорів є життєвонеобхідним; за лікування онкохворих пацієнтів це запорука успішної терапії. Окрім того, останні повідомлення, зокрема від китайських лікарів, засвідчують ефективність лікування хворих, заражених COVID-19, шляхом використання крові реконвалесцентів – осіб, що перехворіли. Тож цінність такої благодійної справи, як донорство, зросла нині у кількасот разів. Згадаймо також про постійно необхідну донорську кров для ранених бійців АТО!

Проте через поширення коронавірусу і запровадження карантинних заходів спостерігається різке зменшення кількості донорів як вцілому по Україні, так у місті Києві зокрема. Тому необхідно відмітити, що донорство, яке саме по собі вже є відповідальним кроком для осіб, які вирішили стати донорами, за умов карантину – має неабияку роль. Сьогодні для усіх свідомих громадян, які з метою збереження власного здоров’я та здоров’я оточуючих дотримуються усіх вимог самоізоляції та є здоровими, карантин не має бути перешкодою, щоб долучитися до донорського руху! Кількість потребуючих донорської крові не зменшилась, а, навпаки, зросла!
У нашому університеті традиційно проводиться весняна акція «День донора», яка цьогоріч із зрозумілих причин не відбулася. Подібна ситуація склалася у більшості установ, де актуальними є такі заходи. У свою чергу, це призвело до виникнення дефіциту донорської крові у лікувальних закладах. З розумінням поставився до цього в.о. завідувача кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії Іщенко Вадим, який 7 квітня відвідав Центр служби крові Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит", де здав для однієї із пацієнток лікарні тромбоцитарну масу. Потреба в останній у спеціалізованих відділеннях завжди велика, бо не кожен донор погоджується на таку процедуру, яка є більш складною і тривалою порівняно із здачею цільної крові.
Більшості співробітників та студентів НУБіПу України, які щороку беруть участь у акції «День донора», мабуть добре відомо про існування громадської організації donor.ua, яка має свій сайт і постійно надає підтримку донорству, зокрема допомагає реципієнтам знайти донора, а донорам мати інформацію про потреби Центрів крові у столичних лікарнях та по областях в Україні.

На даному сайті потрібно спочатку пройти реєстрацію, а потім знайти відповідну інформацію про розміщення Центрів крові, які мають потребу в донорах. До того ж за відсутності власного транспорту можна скористатися послугами таксі для проїзду до лікарень.

Виходячи з означеного, хочеться звернутися із проханням до активних донорів та тих, хто має бажання і можливість доєднатися до донорського руху в Україні – не залишайтеся осторонь в умовах карантину!

Водночас з відповідальним ставленням  до власного  здоров’я давайте допоможемо тим, хто потребує нашої підтримки!

Залишайтеся здоровими і допомагайте іншим зберегти здоров’я! 

Зроблене комусь Добро, як відомо, сторицею повертається... 

Голова Товариства Червоного Хреста

факультету ветеринарної медицини Ірина Деркач


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook