Понад 100 лісових пожеж сталося в Білорусі з початку року

1 квітня 2020 року
Білорусь

З початку пожежонебезпечного сезону в лісовому фонді Мінлісгоспу був зафіксований вже 101 випадок загоряння. Загальна площа пожеж склала 194,6 га. Всі пожежі були виявлені посадовими особами державної лісової охорони.

Найбільш складна ситуація склалася в південних областях країни: Брестської і Гомельської. Тут відбулося 45 і 34 пожежі відповідно. До 7 загорянь було зафіксовано в лісгоспах Мінської, Могилевської і Гродненської області. Ще 1 пожежа сталася у Вітебській області.

Основною причиною лісових пожеж є перехід вогню в лісовий фонд при випалюванні сухої рослинності на землях інших категорій. Зростання пожежної небезпеки в лісах обумовлений також аномальними погодно-кліматичними умовами 2019 і 2020 рр.

Щорічно для підготовки до пожежонебезпечного сезону лісгоспами проводиться комплекс профілактичних протипожежних заходів, основними з яких є - проведення нових протипожежних розривів і мінералізованих смуг, а також проведення доглядів за ними. За оперативними даними станом на 30 березня 2020 р. проведено 15 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за 200 км протипожежних розривів.

Для ліквідації лісових пожеж в міністерстві створено 257 пожежно-хімічних станцій, а також 663 пункту протипожежного інвентарю, які відповідно до Специфічними вимогами щодо забезпечення пожежної безпеки в лісах укомплектовані необхідною кількістю засобів пожежогасіння.

Для своєчасного виявлення та ліквідації лісових пожеж в республіці створена багаторівнева система моніторингу за станом лісового фонду:

- наземний моніторинг - здійснюється державною лісовою охороною за встановленими маршрутами патрулювання;

- дистанційний моніторинг - налічує 656 пожежно-спостережних вишок і щогл, в тому числі обладнаних системами відеоспостереження - 594;

- авіаційна охорона лісів від пожеж - здійснюється повітряними судами Гааса «АВІАЦІЯ» МНС.

Для підвищення ефективності дистанційного моніторингу Міністерством лісового господарства реалізується Програма будівництва пожежно-спостережних вишок і щогл і установки систем відеоспостереження за станом лісового фонду на 2018-2020 роки. В рамках зазначеної програми  станом на 1 січня 2020 року було почато будівництво 95 пожежно-спостережних вишок, а також встановлення 141 системи відеоспостереження.

Джерело: https://www.mlh.by

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook