Перші обмеження на відвідування лісів введені в Білорусі. Ситуація з лісовими пожежами залишається напруженою

9 квітня 2020 року
Білорусь

У зв'язку зі складною пожежонебезпечною обстановкою на території Мозирського і Столінського районів введені тимчасові обмеження на відвідування лісів. Відповідні рішення були прийняті місцевими виконавчими і розпорядчими органами.

У регіонах склався високий клас пожежної небезпеки (III-IV): стоїть спекотна, суха погода, відсутні опади, пожежа може виникнути від найменшої іскри.

Прогнозується, що в найближчі дні заходи обмежувального характеру можуть бути введені і в інших регіонах Брестської і Гомельської областей.

Тільки за минулу добу в лісовому фонді Мінлісгоспу сталося 20 випадків загорянь із загальною площею 12,5 га. Найбільш напружено ситуація традиційно складається в південних регіонах країни.

Наприклад, тільки в «закритому для відвідування» лісовому фонді Столінського району з початку року сталося 17 лісових пожеж (з них 10 - спалахів). Загальна площа вогнищ склала 117,9 га.

Всього з початку року в лісовому фонді зафіксовано вже 208 лісових пожеж. Це в 4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Істотний негативний вплив на нинішній пожежонебезпечний період зробило відсутність кліматичної зими: не було опадів - в ґрунті не вистачає вологи. При цьому основною причиною лісових пожеж залишається людський фактор: громадяни випалюють суху рослинність, порушуючи при цьому вимоги законодавства.

У зв'язку зі сформованою ситуацією державна лісова охорона переведена на посилений варіант несення служби.

Міністерство лісового господарства переконливо просить громадян подбати про збереження свого майна і нагадує про те, що порушення вимог пожежної безпеки в лісах і на торфовищах або заборони на їх відвідування, що не призвело до заподіяння шкоди, - тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі до двадцяти п'яти базових величин (стаття 15.29. КоАП).

Також звертаємо увагу, що на сайті Міністерства лісового господарства опублікована
ИНТЕРАКТИВНАЯ КАРТА ЗАПРЕТОВ И ОГРАНИЧЕНИЙ НА ПОСЕЩЕНИЕ ЛЕСОВ. За допомогою неї можна в оперативному режимі відстежити, в яких регіонах тимчасово заборонено відвідувати лісовий фонд.

Додамо, що дана міра носить тимчасовий характер і спрямована на збереження здоров'я, майна громадян, а також лісового фонду.

Джерело: https://www.mlh.by

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook