Підготовка та реагування на пандемію: фокус на безпеці та здоров’ї на роботі

8 квітня 2020 року

11 березня 2020 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) дійшла висновку, що COVID-19 можна схарактеризувати як пандемію. Занепокоєння зростає з кожним днем, через невпинне поширення інфекції. Це відбувається після того, як за останні два десятиліття світ пережив ряд спалахів інфекційних захворювань, а саме: важкий гострий респіраторний синдром (SARS), EBOLA, грип H1N1, за яким слідує нинішній COVID-19.

Міжнародна організація праці (далі — МОП) прийняла рішення про зміну тематики Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі в 2020 році. Основна причина змін викликана пандемією COVID-19.

Визнаючи, який великий виклик постає перед урядами, роботодавцями, працівниками та цілими товариствами у всьому світі, зважаючи на боротьбу з пандемією COVID-19, Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі зосередить увагу на спалахах інфекційних захворювань на роботі, приділяючи особливу увагу пандемії COVID-19.

МОП використовує цю можливість для:

  • стимулювання національних тристоронніх дебатів щодо безпеки та здоров’я на роботі в часи епідемій та пандемій;
  • підвищення обізнаності щодо ролі служб з безпеки і здоров’я на роботі та безпечних практик, які можуть бути застосовані на робочих місцях;
  • зміни умов праці.

Це передбачає довгострокові дії у відповідь, включаючи відновлення та підготовленість, зокрема, інтегруючи їх у системи управління безпекою та здоров’ям на роботі на національному рівні та на рівні підприємств.

Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, який відзначатиметься 28 квітня 2020 року, присвячений безпеці і здоров’ю на роботі у контексті пандемії COVID-19.

Основна мета цієї ініціативи — підвищити обізнаність та стимулювати тристоронні національні дебати щодо безпеки та здоров’я на роботі.

Основна цільова аудиторія — це національні органи влади, роботодавці і працівники та їх організації, науковці та практики в галузі безпеки і здоров’я на роботі, а також громадськість.

Зважаючи на нову тематику, вже розробляються і стануть доступні українською мовою:

  • буклет, в якому буде:
    • короткий опис національних тристоронніх дій у відповідь на епідемії та пандемії з акцентом на COVID-19;
    • короткий опис існуючих дій у відповідь на робочому місці на епідемії та пандемії з акцентом на COVID-19;
    • належна практика на робочому місці в системах управління безпекою і здоров’ям на роботі, включаючи готовність та реагування на надзвичайні ситуації та як реагувати на зміну організації праці;
    • ефекти зміни трудової практики в часи пандемії і пов’язані з цим ергономічні та психосоціальні ризики, серед інших ризиків;
  • постер;
  • інформаційні презентації;
  • контрольний список для оцінки ризиків на робочому місці у контексті COVID-19;
  • інфографіка з описом заходів на робочому місці та потреб у навчанні.

Також розробляється тематична веб-сторінка із переліком відповідних міжнародних стандартів і тематичних публікацій.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

 

доц. М. Мотрич

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook