Лісові пожежі на Волині: горів луг над Стиром...

1 квітня 2020 року
Волинська обл.

Уже у п’ятницю після обіду лісничий Тельчівського лісництва державного підприємства «Колківський лісгосп» Павло Радчук починає переживати. Вже знає, що десь саме о цій порі нерозсудливі, м’яко кажучи, земляки починають робити підпали. Рання весна накрила пожежами всю Волинь, лише за два дні вихідних — 28 випадків підпалів сухої трави і займань на самосівах, до гасіння яких долучалися лісівники. «Волинь горить, — каже Світлана ДУМСЬКА, прессекретар Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства. — Не через стихію чи погодні умови, а через людську недбалість та бездумність завдано страшної шкоди екосистемі, де в траві живцем згоріли тисячі птахів, комах і тварин! Протягом 28 та 29 березня горіло майже у всіх районах нашої області: виїзди пожежної техніки та екіпажів здійснювали Володимир-Волинське, Колківське, Ковельське, Любешівське, Любомльське, Маневицьке, Поліське, Ратнівське, Старовижівське, Турійське, Цуманське, Шацьке, Прибузьке, Звірівське лісогосподарські підприємства, ДП СЛАП «Ратнеагроліс», «Локачіагроліс», «Рожищеагроліс». До ліквідації пожеж загалом було задіяно 282 працівники державної лісової охорони, пожежних екіпажів лісогосподарських підприємств, ДСНС, представників громад, залучено 30 одиниць техніки. Ще до пізнього вечора вчора, 29 березня, лісівники локалізовували вогонь у Ковельському районі».

Павло Радчук міг би багато розказати про те, як важко було не допустити поширення вогню. Але хто цінує цю працю лісівників та інших служб, задіяних у надзвичайній ситуації? Іншими словами, в ліквідації наслідків того, до чого приводить тупа людська нерозсудливість. На випадок таких надзвичайних ситуацій, каже Павло, лісництво має договори з сільськими радами, на територіях яких розташоване. Передбачено, хто виділяє людей і скільки, яку техніку залучають і т. п. Але тільки учасник боротьби з вогнем може оцінити всю ницість людської істоти, котра НАВМИСНЕ підпалює траву, і не дай бог нікому бачити, як горить ліс. Тому і борються лісівники з пожежами на полях та лугах, аби не дати вогню дійти до лісу.

У ці вихідні в Тельчівському лісництві, що у Маневицькому районі, було кілька точок підпалів. Горіло поле між селами Заріччя та Мала Осниця, горів луг біля Чарторийська від Стиру... Загалом, каже лісничий, і підпалюють саме такі поля, колишні колгоспні угіддя, які давно ніким не обробляються, або луги, де випасають худобу. Люди вважають, що після такого пожарища краще ростиме трава на пасовищі, таким чином удобрюють «свої» сінокоси...  І не думають, що, як каже Світлана Думська, «ніщо вже не зрівняється з масштабами завданої шкоди рослинному та тваринному світу. В результаті підпалів лише за ці вихідні не вдалося врятувати 180 га лугів, полів, берегів та самосівних молодих лісів. Проте завдяки оперативним та злагодженим діям вдалося врятувати тисячі гектарів. Що таке пожежі в екосистемах? Це навіть не можна назвати безвідповідальністю. Це вбивство. У вогні згоряють тисячі їжаків, зайченят, плазуючих тварин, знищуються десятки тисяч кладок і місць гніздових птахів. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ».

І наостанок. Закономірна трагедія?.. 27 березня до відділу поліції Любомльського району надійшло повідомлення, що близько 22 години в лісі поблизу села Черемошна Воля виявили тіло чоловіка і рештки обгорілого одягу на ньому. Згорів живцем мешканець Черемошної Волі, котрий «проживав сам у будинку, близько 12 години власною підводою поїхав до західної околиці села в урочище Булавиха, де на ділянці, що межує з лісом, став палити суху траву, щоб влітку без перешкод заготовити сіно для свого коня, однак вогонь став поширюватися в невеличкий низок, порослий кущами чагарників та молодих берез. Щоб вогонь не перекинувся далі на лісовий масив, чоловік гіллям із дерева став збивати полум’я, однак через сильну задимленість та загазованість чадним газом впав на землю та залишився в місці пожежі. Увечері, коли кінь чоловіка самостійно повернувся без господаря додому, родичі, запідозривши недобре, стали його шукати і виявили труп з обгорілим одягом на спині та ногах. На момент огляду місця події пожежа була ліквідована, слідів, що могли свідчити про ознаки насильницької смерті, не виявили»...

Природа починає мститися сама?.. Але і вона безсила проти людини. Після цих вихідних, коли рекреаційні пункти на узліссях зібрали масу людей, котрим ніякий вірус не страшний, управління лісового і мисливського господарства заборонило їхнє відвідування. Є відповідне розпорядження, але є і розуміння, що людей треба захищати від них самих, на жаль.

Джерело: https://m.day.kyiv.ua

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook