Медичні маски: кому їх треба носити у першу чергу, та як правильно використовувати

31 березня 2020 року

Ефективність використання медичних масок та респіраторів

Медична маска (також відома як хірургічна маска, або маска для медичних процедур) є одноразовою та підлягає утилізації після використання. Варто збирати маски, як і використані одноразові паперові носові хустинки, у пакет, який можна щільно закрити та викинути до смітника.

Найбільш ефективною дія маски є впродовж перших півгодини до години носіння, залежно від інтенсивності забруднення. Практично через 2 години маска стає вологою від того повітря, що видихає особа, та перестає ефективно захищати.

Завдання маски — значно зменшити кількість краплинок слини, мокротиння від хворої людини, зменшити відстань, на яку пошириться вірус від хворої особи.

Носіння медичних масок є ефективним додатковим заходом, що уповільнює поширення спалаху інфекції, епідемії.

Для медичних працівників, що безпосередньо працюють із підтвердженими хворими на коронавірус, аби зменшити поширення коронавірусної інфекції, більш ефективними є хірургічні респіратори, що здійснюють фільтрацію повітря від дуже дрібних часточок. Хірургічні респіратори, при збереженні їх функціональної придатності, заміні фільтрів, можуть використовуватися багаторазово.

Досвід епідемій SARS-CoV, MERS-CoV та сучасної SARS-CoV-2 показав більшу ефективність для попередження потрапляння коронавірусу при використанні медичних респіраторів N95 (згідно з американськими стандартами, респіратори, що утримують до 95% часточок) та їх європейські еквіваленти FFP2 або filtering face piece (FFP) respirators (згідно з European standard EN149:2001, FFP2 респіратори фільтрують до 94% часточок). Відповідно, класом вищі, що фільтрують до 99% часточок, є американські респіратори N99 та їх європейський еквівалент FFP3.

Навіщо носити медичну маску — роз’яснення МОЗ

У МОЗ розповіли, що у зв’язку з поширенням коронавірусу в Україні необхідно носити маску, бо всі можуть бути потенційно інфікованими Covid-19. Одягаючи маску, ми зменшуємо відстань, на яку може поширюватись збудник інфекційної хвороби.

«Хірургічна маска нас не захищає від можливого інфікування. Тому, коли зараз вас просять одягати маску при входженні до громадського транспорту, до громадських будівель, це свідчить про те, що ми зараз цим не захищаємо вас, а захищаємо від вас людей», — заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу, що відбувся 22 березня.

Він додав, що при наявності респіраторних симптомів або можливого носійства коронавірусної хвороби, так ми зменшуємо відстань, на яку ми можемо поширювати збудника інфекційної хвороби.

Обов’язково одягайте маску, якщо ви:

  • чхаєте, кашляєте;
  • здійснюєте догляд за особами, що можуть бути чи є заражені новою коронавірусною інфекцією;
  • перебуваєте в приміщені та не можете дотримуватися соціальної відстані — 2 метри;
  • відвідуєте літніх людей;
  • повернулися із-за кордону.

Як використовувати маску?

  1. Перед тим як вдягти маску, руки слід обробити спиртовмісними засобами або вимити з милом.
  2. Маска має щільно закривати ніс і рот, без будь-яких проміжків.
  3. Не торкайтеся маски під час використання, якщо доторкнулися — обробіть руки спиртовмісним антисептиком і вимийте їх з милом.
  4. Щойно маска стане вологою, замініть її новою. Загалом хірургічну маску не варто носити довше, аніж 2 години; не використовуйте одноразові маски повторно.
  5. Маску знімайте за лямку, не торкайтеся передньої частини; використану маску негайно викиньте в смітник, що закривається, руки обробіть спиртовмісним засобом або вимийте з мило.

Як правильно одягати маску?

  1. Сторони медичної маски. Медична маска має дві сторони: внутрішню — переважно білого кольору, та зовнішню — найчастіше кольорову, наприклад зеленого чи блакитного кольору. У верхній частині маски є дротикоподібна пластинка, що згинається під форму носа, фіксуючи таким чином хірургічну маску зверху. Збоку медичної маски розміщені гумки, що фіксують маску до вух. Посередині сформовані складки, що дозволяють огорнути обличчя маскою.
     
  2. Як одягати медичну маску? Перед вдяганням маски вимийте ретельно руки милом 20–30 секунд, обробіть дезінфектором для рук, що містить етиловий спирт. Правильно розташуйте маску внутрішньою стороною до обличчя. Зафіксуйте пластинку на переніссі. Гумки затягніть за вуха. Розтягніть та розташуйте маску так, щоб були вкриті ніс та рот. Одягніть маску щільно, щоб практично не було зазору між маскою та обличчям.

Важливо!

Пам’ятайте, що коронавірус, окрім як через вдихання повітря від хворого, може потрапити через брудні руки — на слизові оболонки очей, носа чи рота, тому рекомендація мити руки та не торкатися руками так званої Т-зони (тобто очі, ніс і рот) є надзвичайно дієвим способом захисту. Саме тому медичні працівники, із метою попередження надходження вірусу через слизові очей, носу та рота, вдягають медичні рукавички та захисні окуляри.

Джерело: Надзвичайна ситуація +

 

доц. М. Мотрич

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook