Дві надзвичайно чудових виставки: студентські враження

17 березня 2020 року
Національний музей українського народного декоративного мистецтва

 Дві надзвичайно чудових виставки :

студентські враження

   Ще до оголошення карантину ми відвідали  Національний  музей українського народного декоративного мистецтва й хочемо поділитися своїми враженнямиЦе — один з найбільших художніх музеїв України. Розташований він на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Музейну збірку складають понад 75 тис. творів традиційного народного та професійного декоративного мистецтва України від ХV ст. до наших днів. Це різноманітні за матеріалом, формою, декоруванням і призначенням предмети домашнього вжитку, перетворені руками талановитих майстрів у високохудожні мистецькі твори. Всі вони мають яскраво визначені регіональні відмінності.

   В експозиції музею, яка займає площу 1500 кв. м., представлені всі види народного мистецтва України: килимарство, ткацтво, вибійка, вишивка, кераміка, різьблення та розпис по дереву, художня обробка шкіри, рогу та металу, скло, фарфор, писанкарство, народний живопис та іконопис.

   Крім регулярної експозиції, ми побачили дві надзвичайно цікаві виставки. Одна - гобеленів «Обраний шлях» відомої української художниці Ольги Пілюгіної, а друга-  захоплюючих скляних об'єктів словацько-французького художника Яна Зорічака.

   Ольга створює авторські гобелени та килими ручної роботи у техніці гладкого ручного ткацтва, зберігаючи традиції декоративно-ужиткового мистецтва, але виконує їх із сучасним поглядом сьогодення.

   У килимових творах майстрині головні мотиви зображуються через образи птахів, квітів, родинного дерева, символи, знакові схеми. 

   Невід’ємною частиною спорідненості з українськими традиціями є серія робіт «Орнаментальні», головною ідеєю якої стає орнаментальний оберіг, як захисний оберіг для сьогодення.

   Роботи наче осяяні чистотою, випромінюють яскраве світло. Це сучасні твори, які виводять мистецтво килимарства на новий рівень сприйняття оточенням народної творчості.

   Нам найбільше сподобався авторський гобелен Ольги Пілюгіної "Квітуча родина". Він зацікавив нас своїми неймовірно яскравими тонами, теплотою та різнобарвною витонченістю, неначе наповнений коханням та емоціями, а також прагненням людської душі до світла.  На нашу думку, він втілює зв’язок із нашими предками й любов до рідного краю.

  Як виявилося, цей гобелен увійшов до 16 найкращих робіт майстрині 2014-2019 на Всеукраїнських виставках. Це великий сучасний тематично- мистецький твір, що давно вийшов за рамки ужиткових речей. 

   З 30 січня 2020 року у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва працює виставка захоплюючих скляних об'єктів словацько-французького художника Яна Зорічака.

   Ян Зорічак – один з піонерів міжнародного студійного руху, належить до найвідоміших художників-склярів у світі. Автор понад вісімдесяти персональних виставок у Франції та за її межами.

   На виставці експонується 19 робіт, частина з яких виконана в авторській техніці, опрацьованій Яном Зорічаком наприкінці 80-х – початку 90-х рр. Твори виконані з оптичного скла, що в українському художньому склярстві зустрічається надзвичайно рідко. Серія «Небесні квіти» становить вагому частку доробку художника.

   Ми були вражені цією надзвичайною виставкою. Його роботи неначе з космосу: незвичайні та неординарні. Хочемо поділитися цікавою новиною, що сам автор встановив одну з робіт навіть на південному полюсі. До речі, у Києві твори Яна Зорічака презентуються вперше. І ми гадаємо, що початок дуже успішний.

   Ян Зорічак встиг прославитися і у знаменитому місті Лева. Його перша виставка у 1995 р. стала однією з найбільш відвідуваних в історії Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького.

   Хочемо сказати,що його слава поширилася і за кордоном. Твори Яна Зорічака репрезентувало на відкритті виставки подружжя колекціонерів Іван та Ленка Белла зі Словаччини, в чиїй збірці знаходиться декілька десятків творів художника.

   Розглянувши творчість Ольги Пілюгіної та Яна Зорічака, можна зазначити, що вони є шедевральними. Ми в захваті від цих робіт і думаємо, що вони нікого не залишать байдужим! 

 

 

Альбіна Кирпа та Дарина Салімоненко,

студентки 1 курсу спеціальності «соціальна робота»

(Кер.- доцентка кафедри культурології  Ярина Пузиренко)

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook