Карантин не перешкода для освітнього процесу: досвід доцента Хвіст В.О.

25 березня 2020 року

 

Кабінет Міністрів України 11 березня 2020 року запровадив у всіх навчальних закладах Україні карантинні заходи через поширення коронавірусу Covid-2019. Міністерство освіти і науки доручило керівникам закладів освіти запровадити дистанційний режим роботи працівників та забезпечити виконання освітніх програм, зокрема шляхом організації освітнього процесу із використанням технологій дистанційного навчання, що не передбачає відвідування закладів освіти її здобувачами. Тому освітній процес не зупинився, змінилася лише форма його організації.

 
Керівництвом Національного університету біоресурсів і природокористування України та гуманітарно-педагогічного факультету в особі ректора професора Ніколаєнко С.М. та декана професора Шинкарука В.Д. було вжито всіх необхідних заходів, щоб навчальний процес тривав в нових умовах.
 
12 березня 2020 року завідувачем кафедри міжнародних відносин і суспільних наук професором Біланом С.О. було проведено дистанційне засідання кафедри, на якому прийнято рішення оперативно організувати навчальний процес за допомогою технологій е-навчання на платформі elearn.nubip.edu.ua та іншими найбільш прийнятними способами зворотного зв’язку зі студентами з постійним двостороннім контактом (електронна скайп, пошта, вайбер, телеграм тощо).
 
 
 
 
 
Зауважимо, що викладачі кафедри до таких змін були готові, оскільки з дистанційною формою навчання знайомі давно. Ще 2007 року колективом, тоді ще кафедри історії України, було підготовлено навчальний посібник відповідно до навчальної програми, в якому викладено методику вивчення курсу «Історії України» для студентів дистанційної форми навчання всіх спеціальностей. Крім того наші викладачі з перших років запровадження в університеті системи Moodle, на якій побудовано навчально-інформаційний портал НУБіП України, активно долучилися до процесу створення та використання електронних навчальних курсів. І якщо раніше вони використовувалися більше для організації самостійної роботи студентів, виконання контрольних чи для заочної форми навчання, то зараз прийшов час використати можливості дистанційного навчання на повну!
 
 
 
 
 
НПП кафедри міжнародних відносин і суспільних наук створили 46 ЕНК з 38 дисциплін, які викладаються як студентам різних спеціальностей гуманітарно-педагогічного факультету так і студентам інших факультетів та ННІ НУБіП України. Частина з них вже атестовані, а решта проходять апробацію і готуються до атестації. Така робота реально ефективна, оскільки щодня в системі працюють і викладачі і студенти. Окрім Moodle також використовуються інші ресурси: Google Classroom, PowToon, LearningApps, Kahoot, Skype, Viber, Telegram, Messenger, а також широко використовується спілкування та обмін інформацією з допомогою е-пошти. 
 
 
 
 
Станом на 23 березня 2020 року доцентом Хвіст В.О. було організовано роботу студентів усіх 4-х груп І курсу спеціальності «Міжнародні відносини» з опрацювання двох семінарських тем («Право зовнішніх зносин і консульське право», «Конституційний статус людини та громадянина») з дисципліни «Порівняльне конституційне право та міжнародне публічне право» та однієї семінарської теми («Міжнародні відносини та європейська дипломатія ХVIII ст. до Великої Французької буржуазної революції») з дисципліни «Історія дипломатії». Викладач розіслала на електронні пошти студентів всіх своїх груп необхідні матеріали (теми семінарських занять, списки основної літератури, вимоги до виконання завдань тощо). Всю цю інформацію було продубльовано і на відповідних електронних навчальних курсах на платформі ельорн. Отож, викладач використовує всі їй доступні та зручні засоби для обміну інформацією та спілкування зі своїми студентами: Skype, Elearn, Viber та е-пошта. Хотілося б зауважити, що студенти віднеслися до виконання поставлених завдань надзвичайно відповідально, сумлінно і, переважно вчасно, виконуючи отримані завдання. 
 
 
 
 
Отож, карантин для педагогічного колективу кафедри міжнародних відносин і суспільних наук не став нездоланною перешкодою для ефективності освітнього процесу, який не припиняється, докладаються всі зусилля, аби дистанційне навчання під час карантину було продуктивним, корисним і цікавим для студентів. Цей карантин, як і будь-яка криза, – це хороший привід набути нових професійних навичок; почати робити те, що і так давно треба було зробити.
 
Зрозуміло одне – наші викладачі знайдуть вихід з будь-якої ситуації. І зроблять зі свого боку все можливе, щоб дати нашим студентам знання. 
 
Успіхів усім! Продуктивного карантину!
Бувайте здорові, щасливі й радійте життю!
 
 
Вікторія Хвіст, 
доцент кафедри міжнародних відносин 
і суспільних наук
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook