МНС Республіки Білорусь: не випалюйте суху рослинність!

25 березня 2020 року
Білорусь

Після будь-якої високотемпературної обробки вогнем на луках гинуть насіння квітів, корисні комахи. На випаленій території вже не гніздяться птахи. Зате бур'яни, що розмножуються через кореневища, здатні вижити і процвітати, так само як і комахи-шкідники, більшість з яких зимує досить глибоко в грунті.

Взагалі, випалювання органіки підриває столітній баланс, перешкоджаючи поповненню запасів гумусу. А мінеральні солі, як продукт горіння, дуже швидко вимиваються водою.

Тепер узагальнимо: після багатьох років подібних «операцій» продуктивність луків знижується. Така ж ситуація і з сіножатями.

І все-таки, лише півбіди, що горить суха трава. Адже вогняний илим може захопити і чагарники, і ліс, і госпбудівлі, і житлові будинки. Як кажуть, з усіма наслідками, що випливають. Витрати на гасіння щоразу влітають «в копієчку». Паливо, сили, час. Судіть самі.

Вже з початку 2020 роки тільки на території Брестського району зареєстровано 9 повідомлень про
горіння сухої рослинності.

22 лютого зареєстровано повідомлення про загоряння трави біля с. Вістичі, 18 березня зареєстровано повідомлення про загорання сухої рослинності в р-ні с. Заслучно. Після прибуття до місця виклику встановлено, що уздовж залізничного полотна між ж / д станціями Кам'яна та Мухавец на відкритій ділянці місцевості відбувалося горіння сухої рослинності (трави) на площі близько 0,03 га. Встановити причину, а також осіб причетних до загоряння сухої рослинності не виявилося можливим. 19 березня зареєстровано повідомлення про загорання сухої рослинності в р-ні с. Несвіло. Після прибуття до місця виклику рятувальників встановлено, що уздовж проїжджої частини відбувалося сухої рослинності (трави, очерету) на площі близько 0,01 га. Встановити причину, а також осіб причетних до загоряння сухої рослинності не виявилося можливим.

За правопорушення проти екологічної безпеки, навколишнього середовища і порядку природокористування передбачена адміністративна відповідальність. Сюди входить стаття 15.29 Кодексу про адміністративні правопорушення Республіки Білорусь - порушення вимог пожежної безпеки в лісах або на торфовищах, стаття 15.57. - незаконне випалювання сухої рослинності, трав на корені, а також стерні і пожнивних залишків на полях або невжиття заходів по ліквідації палів, і стаття 15.58. - розведення багать у заборонених місцях. Також обов'язковому виконанню підлягають правила пожежної безпеки Республіки Білорусь ППБ 01-2014, в яких викладені вимоги з розведення багать і заборона на випалювання сухої рослинності. Порушення законодавства про пожежну безпеку, в тому числі обов'язкових для дотримання вимог технічних нормативних правових актів системи протипожежного нормування і стандартизації - тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі до тридцяти базових величин, а на юридичну особу - попередження або накладення штрафу в розмірі до двохсот базових величин.

Джерело: https://brest.mchs.gov.by

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook