Дистанційне навчання з магістрами ІКТО. Досвід доцента Кучая О.В.

25 березня 2020 року

На період карантину, запровадженого рішенням Кабінету Міністрів України для всіх закладів освіти, на кафедрі педагогіки НУБіП України навчальний процес ведеться за розкладом в режимі віддаленого доступу (дистанційно). Університет поступово переходить на єдину систему для навчання студентів – Навчальний портал НУБіП, що забезпечить швидке створення, поширення матеріалів та завдань для організації дистанційного освітнього процесу. Усі викладачі кафедри педагогіки створили і проводять заняття зі студентами на Навчальному порталі НУБіП.

Головна сторінка Навчального порталу НУБіП (настільна версія)

Веб-сервіс об'єднує створення і обмін завданнями, написання текстів, спілкування, обмін повідомленнями, оцінювання результатів навчання тощо. Навчальний портал НУБіП є зручним і простим для використання викладачами та студентами, дозволяє організувати процес навчання як з персонального комп’ютера, так і з мобільних пристроїв (iOS, Android). Завдяки цим можливостям викладач може відстежувати персональну роботу кожного студента, оцінювати її, надавати рекомендації тощо.

 

Навчальний портал НУБіП (мобільна версія)

Через Навчальний портал НУБіП викладачі кафедри педагогіки на період карантину забезпечуватимуть студентів усіма необхідними для самостійного вивчення: методичними рекомендаціями, матеріалами для лекційних, практичних занять та лабораторних робіт відповідно до розкладу. Звіти до практичних і лабораторних робіт, домашні завдання, їх захист, консультації будуть проводитись через Zoom, Skype, Viber, Telegram, електронну пошту.

 

Доцент кафедри Олександр Кучай викладає в магістратурі на спеціальності «Освітні, педагогічні науки» (Інформаційно-комунікаційні технології в освіті). В картці навчального навантаження викладача на 2018/2019 н.р. є такі дисципліни як «Мультимедійні технології в освіті», «Сучасні технології програмування», «Web-програмування», «Створення е-ресурсів навчального порталу». Усі студенти групи ІКТО-19001м зараховані на вищезазначені курси і щодня займаються як самостійно, так і з викладачем.

Метою курсу «Web-програмування» є ознайомлення та вивчення засобів програмування веб-застосувань, зокрема, технологій HTML, CSS та мов програмування JavaScript, Java, PHP, а також формування та узагальнення спеціальних знань та навичок студентів з питань підтримки програм для глобальної мережі Інтернет.

При проходженні теми «Використання каскадних таблиць стилів CSS» студенти розбирали що CSS як каскадні таблиці стилів є технологією оформлення веб-сторінок. Основним поняттям CSS є стиль – тобто набір правил оформлення і форматування, який може бути застосований до різних елементів документа.

У стандартному HTML для привласнення якому-небудь елементу певних властивостей (таких, як колір, розмір, положення на сторінці і т. п.) доводилося кожного разу описувати ці властивості, збільшуючи розмір файлу і час завантаження на комп'ютер користувача, що його проглядає. CSS діє зручнішим і економічнішим способом. Для привласнення певному елементу потрібних характеристик необхідно один раз описати цей елемент і визначити цей опис як стиль, а надалі просто вказувати, що елемент, який потрібно оформити відповідним чином, повинен прийняти властивості вказаного стилю.

З кожної теми студенти проходять різноманітні тести. Студенти можуть проходити тести не лише з ноутбуків/комп’ютерів, але й з планшетів чи то мобільних телефонів у зручний для студента час та в зручному місці.

Результати тестів видно в таблиці або гістограмі. В таблиці дуже зручно видно відповіді на кожне запитання, загальна оцінка, коли розпочали і закінчили тест і скільки часу знадобилося для проходження тесту.

Консультації проходять щодня за допомогою платформи для проведення онлайн-занять Zoom. Zoom Video Communications – компанія, яка надає послуги віддаленої конференц-зв'язку з використанням хмарних обчислень. Zoom пропонує комунікаційне програмне забезпечення, яке об'єднує відеоконференції, онлайн-зустрічі, чат і мобільний спільну роботу.

Zoom відмінно підходить для індивідуальних і групових занять, студенти можуть заходити як з комп'ютера, так і з планшета й телефона. До відеоконференції може підключитися будь хто, хто має посилання, або ідентифікатор конференції. Захід можна запланувати заздалегідь, а також зробити посилання для постійного уроку в певний час доми, можна зробити одне і те ж посилання для входу.

Студентам цікаво, вони не лише вчаться і отримують нові знання, а й діляться своїми позитивними враженнями на сторінках соціальних мереж.

Бажаємо студентам натхнення отримання нових знань, не хворіти в період карантину! Всім щастя!

Руслан Сопівник,
завідувач кафедри педагогіки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook