Адекватна відповідь системи дистанційної освіти НУБіП України, зокрема, викладачів кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу на сучасні епідеміологічні виклики

20 березня 2020 року

      Відповідно до наказу ректора НУБіП України № 247 від 11.03.2020 р. у зв’язку з оголошенням карантину викладачі кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу продовжують працювати та навчатися дистанційно за допомогою використання навчального порталу НУБіП України, веб-сервісу Google Classroom, Skype–зв’язку, електронних адрес, месенджера Viber та Telegram.
     На кафедрі туристичного та готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму наповнюється і розробляється 21 електронний навчальний курс через систему Elearn та 2 навчальні курси за допомогою веб-сервісу Google Classroom, що дає можливість студентам використовувати їх у будь-якому місці та у будь-який час незалежно від форми навчання. Наразі це стало необхідністю. Як це працює розглянемо нижче.

 

    Так, для студентів першого курсу спеціальності «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» в середу 11 березня була проведена лекція д.е.н., завідувача кафедри Дарії Басюк з дисципліни «Основи туризмознавства» і саме в цей день уряд вирішував питання введення карантину. Тому всі студенти-першокурсники були попереджені про форму і організацію дистанційного навчання, отримали практичні і самостійні завдання та терміни їх виконання.
    Слід зазначити, що студенти відповідально підійшли до виконання завдань з дисципліни «Основи туризмознавства» надсилають на поштову скриньку своїх викладачів Дарії Басюк та Олени Локутової цікаві та яскраві презентації. Особливо хочеться відмітити презентації Вікторії Андруханенко, Катерини Бомко, Дарії Кравчук, Дарини Поломарюк, Юрія Ющенко, Вікторії Яковенко, Ангеліни Селюх та багатьох інших.


     

 
         Крім того, матеріал для вивчення дисципліни «Основи туризмознавства» розміщений на веб-сервісі Google Classroom, де студенти отримують лекції, завдання для практичних завдань та самостійної роботи, а також тести для перевірки знань під керівництвом к.е.н., доцента Сергія Кравцова.

 


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

     

    З початку лютого студенти другого курсу спеціальності «Туризм» продовжують працювати з електронним навчальним курсом дисципліни «Організація готельного господарства», авторами якого є завідувач кафедри Дарія Басюк і доцент Ірина Кудінова. Автори наповнюють курс не лише лекціями, практичними та самостійними завданнями, презентаційними матеріалами, а й добірками відеоматеріалів. Також на даному ресурсі розміщені методичні вказівки щодо написання курсової роботи з дисципліни «Організація готельного господарства».


    Аналізуючи статистику відвідувань курсу «Організація готельного господарства», можна спевнено сказати, що студенти активні, вчасно здають практичні роботи на перевірку. Саме 20 березня по розкладу у студентів практичне заняття, як бачимо нижче активність висока на курсі.


 


     Доцент Ірина Кудінова працює ще зі студентами економічного факультету спеціальності та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження також через інструментарій електронних навчальних курсів на інформаційному порталі Elearn, де для них атестовані ЕНК з дисциплін «Основи аграрного консалтину» та «Економіка автоматизованих виробництв в АПК». Для відповідей на запитання студентів і консультацій студентів вона використовує форум і онлайн-чат. Багато студентів задають запитання через месенджер Viber та електронну пошту. Крім того студенти, які потребували консультацій спілкувалися з викладачем у Skype, в зручний для них час. Через Skype-зв'язок викладач зв’язується з студентами четвертокурсниками на рахунок підготовки і написання кваліфікаційних робіт.


    Професор Сергій Бардаш 12 березня 2020 року старостам груп надіслав з навчальних дисциплін «Логістика в туризмі» (4 курс, 1 група, спеціальність «Туризм») та «Економіка туристичного підприємства» (2 курс, 1 та 2 групи, спеціальність «Туризм») презентації тем, вивчення яких мало б бути у період карантину (з дисципліни «Економіка туристичного підприємства» теми 6, 7, 8, 9; з дисципліни «Логістика в туризмі» теми 7, 8, 9), а також домашні завдання (з дисципліни «Економіка туристичного підприємства» теми 5, 6, 7, 8; з дисципліни «Логістика в туризмі» теми 6, 7, 8, 9).

   Станом на 22 березня 2020 р. одержано та перевірено з дисципліни   "Економіка туристичного підприємства» 52 роботи, з дисципліни «Логістика в туризмі» 5 робіт. Окрім домашніх завдань студенти гр. 1, 2 курсу виконують реферат.

   Паралельно з проведенням дистанційного навчання з означених навчальних дисциплін, проводиться робота з підготовки студентами 4 курсу кваліфікаційних випускних робіт, а також підготовка тез та наукових статей.

   Доцент Стефанія Мосіюк працює із студентами спеціальності ОіА ск.т., магістрами спеціальності "Захист рослин" та "Карантин рослин" на навчальній платформі Elearn по дисципліні «Економіка і організація агросервісу».

         З студентами 3 та 4 курсу спеціальності "Туризм" по дисциплінам "Економіка туристичної фірми" та "Аналіз діяльності підприємств туризму".

      Студентам було надано можливість вивчення лекційного матеріалу та поставлено завдання щодо самостійної роботи по дистанційній формі навчання.
  Професор Інна Левицька працює з студентами 2 курсу спеціальності «Туризм», надсилаючи їм лекційні і практичні завдання з дисципліни «Організація ресторанного господарства» через електронну пошту. Студенти через месенджер Viber задають запитання щодо змісту і наповнення курсових робіт. 

   

 

       Студенти першого курсу спеціальності «Туризм» працюють на електронному навчальному курсі «Етика бізнесу»  з доцентом  Вікторією Самсоновою. Студенти вже ознайомились з теоретичним матеріалом та виконали практичні заняття першого модуля дисципліни, тому логічним завершенням стало проходження електронного тестування за вивченим матеріалом.
     Також, за допомогою електронного курсу студенти мали можливість через Інтернет ознайомитися з навчальним матеріалом другого модуля, а саме лекціями про службовий етикет та інструменти ділових комунікацій у сфері туристичного бізнесу (текст, відео, презентація лекційного матеріалу), виконати практичне завдання по оволодінню навичками використання інструментів ділових комунікацій та відправити його на перевірку.


    

   З метою реагування на питання студентів з електронними курсами (за умови відсутності працювати з ПК завантажено та встановлено додаток «Moodle» на особисті гаджети викладачів. Це дає змогу оперативно реагувати на запитання студентів.

 
 

    В разі необхідності подовження карантину викладачі кафедри продовжують готувати презентації, конспекти лекцій, методичні рекомендації для проведення практичних занять та самостійної підготовки, а також наповнювати свої електронні навчальні курси.
     Як бачимо, зворотній зв'язок між викладачами і студентами триває…Навчання також..

Марія Кулаєць,
директор ННІ НОіТ
Ірина Кудінова,
доцент кафедри туристичного та
готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook