Діджиталізації у лісі: у Коростенському держлісгоспі всі ліси під відеоспостереженням

10 березня 2020 року
Житомирська обл., Україна

Відеонагляд все частіше використовують для охорони лісів. Це недешеве задоволення, адже для тисяч гектарів лісів необхідно не один десяток відеокамер. Проте на Житомирщині прогрес вже є.

У Коростенському державному лісомисливському господарстві вся територія під цілодобовим відеоспостереженням. Про це повідомляє обласне управління лісового та мисливського господарства.

– Відеокамери встановлено у всіх 5 лісництвах, – стверджує головний лісничий ДП «Коростенське лісомисливське господарство» Сергій Ткачук. – Вони розміщені на спеціальних висотних вежах, а за їх роботою постійно слідкує та аналізує зібрану інформацію кваліфікований відеоспостерігач, він є у кожному лісництві. А ще вся відеоінформація з відеокамер надходить до центрального пункту, де вона також аналізується в деталях. Таким чином ми встановили подвійний контроль за отриманою відеоінформацією, щоб не пропустити бодай якесь задимлення чи пожежу. Це значно підвищило оперативність реагування на сучасні загрози лісу і мобільність при гасінні локальних пожеж і загорянь. Під цілодобовий нагляд «підв’язано» також цілодобове чергування екіпажів 6 пожежних автомобілів, які розміщені теж у кожному лісництві.

Минулого року у лісах Коростенського держлісгоспу помітних пожеж не було, а пожежні автомобілі виїздили переважно на гасіння вогнищ, що виникали по сусідству у фермерів та в приватних садибах місцевих жителів.

Позитивно відеоспостереження впливає і на кількість крадіжок лісу – у 2019 році тут їх взагалі не було зафіксовано.

Крім того, нещодавно для кожного працівника лісової охорони лісгосп закупив ще й невеликі нагрудні відеокамери і відеореєстратори, які фіксують конфліктні події, як у поліцейських, а відзняте відео часто служить доказовою базою при розгляді спірних і конфліктних ситуацій.

Джерело: https://www.1.zt.ua

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook