Виїзне заняття студентів-харчовиків на ПрАТ «ОБОЛОНЬ» для опанування азів пивоваріння

5 березня 2020 року
м. Київ, вул. Богатирська, 3

 

   На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК викладачі часто практикують виїзні заняття на підприємства з метою знайомства студентів з основним технологічним обладнанням, технологіями, та практичним досвідом впровадження передових стандартів виробництва та управління. Саме тому в межах лабораторного заняття з дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» викладачами кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Ігорем Паламарчуком та Марією Жеплінською було організовано та проведено виїзне заняття для студентів 1-го курсу скороченого терміну навчання спеціальності «Харчові технології» до одного з лідерів вітчизняного ринку пивоваріння – ПрАТ «Оболонь». 

   Тема виїзного заняття – ознайомлення з механічними, тепловими та масообмінними процесами виробництва та можливостями технологічного обладнання для здійснення всього циклу виробництва пива.
Сьогодні ПрАТ «Оболонь» є найпотужнішим нацiональним виробником пива в Українi зi стовiдсотковим українським капiталом, що об’єднує 10 виробничих підприємств та володіє різноманітним портфелем слабоалкогольної і безалкогольної продукції, мінеральних вод тощо. Продукція заводу експортується у 52 країни, а основними ринками її збуту є Україна, Молдова, Білорусь, країни Прибалтики тощо.

  Знайомство із заводом «Оболонь», яке для студентів провела фахівець з підготовки персоналу відділу кадрів Альона Максян, розпочалося з демонстраційного залу, де студентам презентували спочатку рекламний ролик про підприємство. 

  Пізніше студенти із захопленням спостерігали за класичною технологією високоавтоматизованого процесу пивоваріння – від бродіння пивного сусла і його фільтрації, надходження у автоматизовані цехи розливу, видування пластикових пляшок, розливання пива, етикетування – до відвантаження свіжої пивної продукції на склади.

   Студенти звернули увагу на відбракування продукції, яка не відповідає жорстким стандартам якості на кожному із етапів виробництва. Також студенти почули цікаві факти про завод, наприклад, про його офiцiйне вiдкриття та випуск першої партії пива, що вiдбулися у 1980 році та були приурочені до ХХІІ Олiмпiйських iгор. А вже у 1998 році «Оболонь», першим у харчовій галузі України, отримав сертифікат на систему управління якістю ISO 9000. А сьогодні «Оболонь» є єдиним вітчизняним виробником напоїв, який, починаючи з 2002 року, здійснює переробку використаної PET-пляшки. 

   Найпотужніші бродильні танки, фільтраційне обладнання для пивного сусла, лінії розливу готової продукції – це лише частина основного обладнання, з яким студенти змогли і ознайомитися, і вивчити їх будову та принцип роботи. Тож тепер буде зовсім легко сприймати теоретичний матеріал, коли все відчули своїм нутром.

   Наприкінці відвідин студенти мали змогу відповісти на запитання Альони Максян щодо особливостей «заводських лаштунків» та отримали змістовні відповіді на свої запитання. На завершення зустрічі кожен студент отримав приємний бонус – дві пляшки безалкогольних напоїв та фірмову ручку, а також за бажанням зміг придбати продукцію заводу у фірмовому магазині ПрАТ «Оболонь» за цінами виробника. 

 

   Щиро дякуємо керівництву ПрАТ «Оболонь» в особі генерального директора Ігоря Булаха та фахівцю з підготовки персоналу відділу кадрів Альоні Максян– за можливість поринути у захоплюючу подорож найбільшою броварнею Європи та отримати нові знання та пам’ятні враження на одному з лідерів вітчизняного ринку!
 
Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook