НОВИНИ ФІЗІОЛОГІЇ: Американські біологи виявили «нейронний імунітет» шкіри

10 березня 2020 року

Експерименти на мишах показали, що нейрони, які сигналізують про біль на поверхні нашого тіла, беруть участь у боротьбі з інфекціями. Про «новий вид імунітету» вчені з Піттсбурзького університету пишуть у статті, опублікованій в журналі Cell. Справді, якщо не про новий імунітет, то про нову, раніше невідому функцію больових нейронів вже можна говорити впевнено: вони не тільки дозволяють організму уникати певних небезпечних стимулів, але і беруть участь в імунній відповіді.
 


Нейрони

Щоб показати це, біологи отримали ГМ-лінію лабораторних мишей, больові нейрони яких можна було точно активувати впливом ультрафіолетового випромінювання. Експериментуючи з такими тваринами, автори виявили, що при стимуляції больові нейрони виділяють невеликі білкові молекули CGRP (Calcitonin gene-related peptide). Їх поява змушує лейкоцити збиратися біля місця потенційної інфекції ще до того, як сама імунна система відчує небезпеку.

Досліди із зараженням тих же мишей грибками, що викликають кандидоз, а також бактеріями-стафілококами показали, що локальні больові нейрони дійсно реагують на появу інфекції. «Тривожні» сигнали від них надходять у спинний мозок і знову повертаються на периферичні нейрони поблизу від місця ураження та стимулюють їх, в результаті запускаючи швидку місцеву імунну відповідь. Автори пропонують називати її «випереджувальним імунітетом».
 


Схема роботи "випереджувального імунітету" (за D. Kaplan)

«Больові нейрони здатні виявляти патогени, і ми вперше показали, що вони беруть участь у запуску імунної відповіді та поширюють імунні сигнали в сусідні ділянки шкіри", - резюмує один з авторів роботи, професор Деніел Каплан (Daniel Kaplan). - Це говорить про те, що імунна і нервова системи діють спільно для захисту організму».

Джерела: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Підготував проф. Віктор Трокоз

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook