У МУЗИЦІ ЖИВУТЬ СЛОВА ШЕВЧЕНКА

5 березня 2020 року

 

1111Тарас Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінченний. Його місце в українському суспільстві і в українській культурі особливе. Серед світових геніїв важко назвати ім’я поета, вірші якого перелились би таким широким потоком у музичні твори. Шевченко і музика - величезна за розміром і багатогранна за змістом царина в духовному житті українського народу.

IMG 3565Саме ця тема стала основою літературно-музичної години «У музиці живуть слова Шевченка», яка відбулася 4 березня 2020 року в читальному залі бібліотеки і присвячена 206-ій річниці від дня народження поета. Підготували захід працівники бібліотеки, викладач-філолог Степан  ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ та студенти групи ЕкЕо-11М (куратор Василь ЛЕЩУК), звернувшись до його поетично-пісенної спадщини.

IMG 3526IMG 3607У вступному слові завідувачка бібліотеки Ольга МИХАЙЛИШИН підкреслила всеосяжність шевченківської поезії, яка у всі часи надихає композиторів і виконавців до більш всебічного розкриття її багатства: від класичної форми до літературно-музичних вистав і рокових композицій, які поєднують у собі шевченківське слово з творами різних музичних жанрів – академічних, народних, сучасних.

IMG 3596Ведучі заходу Інеса ГОРИН та Христина ТУРЧИН ознайомили присутніх з Тарасом Шевченком як з музичною особистістю, акцентували увагу на унікальності його поезії та познайомили з композиторами, які писали музику до творів з «Кобзаря».

IMG 3487IMG 3523Вірш Т.Шевченка «Перебендя», який декламував Олександр ГАЛЬЧАК, є переконливим свідченням того, як поет знав українське пісенне багатство у всіх його жанрах. Адже у невеличкому уривку цього вірша згадується 11 пісень.

IMG 3551Поезію з присвятою Великому Кобзарю читали Софія ТИМЧУКЮрій ЦИПЛІЦЬКИЙ та Софія ДОВГАН (гр.ОФП-11М).

На завершення заходу викладач Степан ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ зазначив, що Шевченко дає сьогодні відповіді на багато питань що турбують наше суспільство, що не лише творчість, а й саме життя Великого Кобзаря є складним шляхом духовного, художнього, філософського та громадсько-політичного розвитку української думки. Йдучи цим шляхом поет не зламався під ударами долі, тому що як християнин не дозволяв злостивим настроям, які царювали в суспільстві, знищити тверезість розуму, розсудливість та великодушність.

Присутні на заході переглянули відеоматеріали як із записами пісень композиторів-класиків на слова Тараса Шевченка так і Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви. Таким чином, по-новому відкривши для себе Шевченка актуального та модного.

IMG 3571Вдалим акцентом літературно-музичної години стала книжкова виставка-експозиція «Джерело духовної сили».

Ольга МИХАЙЛИШИН, завідуюча бібліотекою.
Світлини Аліни ПУКАЛО (гр.К-31М)
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook