Розгляд навчальних планів ОС «Бакалавр» та «Магістр» для вступників 2020 року завершили факультети: гуманітарно-педагогічний, юридичний та землевпорядкування!

4 березня 2020, 23:15
4 березня до презентації навчальних планів освітніх програм для вступників до університету у 2020 році активно долучилися декани гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук, землевпорядкування Тарас Євсюков, заступник декана юридичного факультету Олена Улютіна, а також гаранти освітніх програм та завідувачі кафедр зазначених факультетів.
     Зазначимо, що публічний захист навчальних планів освітніх програм та їх активне обговорення тривали з 25 лютого по 4 березня з метою підвищення якості надання освітніх послуг в університеті, на виконання вимог стандартів вищої освіти, «Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти», затвердженого наказом МОН України від 11.07.2019 р. № 977, та «Положення про освітні програми в НУБіП України», затвердженого вченою радою університету 28 лютого 2018 року.

     Зі вступним словом на нараді до присутніх звернувся проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Він наголосив, що така процедура розгляду та публічного захисту навчальних планів в університеті стане щорічною і традиційною. Проректор зазначив, що при формуванні навчальних планів необхідно неухильно дотримуватися вимог стандартів вищої освіти за спеціальностями, які, до речі, розміщені на сайті університету у рубриці «Навчальна робота», підрубриці «Стандарти вищої освіти» https://nubip.edu.ua/node/11. Особливу увагу деканів та присутніх проректор звернув на необхідності зменшення кількості дисциплін у навчальних планах підготовки бакалаврів і магістрів, а також забезпеченні вільного вибору студентами не менше 25 % дисциплін для вдосконалення компетенцій, визначених стандартами.

     Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук проінформував присутніх, що факультет здійснює підготовку фахівців бакалаврського рівня за 8 спеціальностями, такими як «Міжнародні відносини», «Професійна освіта», «Журналістика», «Психологія», «Соціальна робота», «Філологія (англійська мова)» та «Філологія (німецька мова)», «Фізична культура і спорт», а також магістерського рівня за 9 спеціальностями, за якими на сьогодні затверджені практично усі стандарти вищої освіти. Навчальні плани бакалаврів містять по 39-41 дисципліни, а підготовки магістрів по 12 дисциплін. Слід зазначити, що участь у підготовці фахівців на факультеті беруть іще 9 інших факультетів університету, такі як механіко-технологічний, тваринництва і водних біоресурсів, агробіологічний, інформаційних технологій та інші, НПП яких викладають дисципліни аграрно-економічного спрямування. Василь Дмитрович зазначив, що особливою гордістю факультету є те, що 8 фахових дисциплін: історія, філософія, політологія, психологія, логіка та інші, – викладачі факультету можуть викладати англійською мовою усім студентам університету. Для уникнення дублювання окремих тем у дисциплінах деканом спільно із заступником Ігорем Буциком та завідувачами кафедрами пророблена кропітка робота.

     Надалі декан презентував навчальні плани з кожної спеціальності, підготовка за якими здійснюється на гуманітарно-педагогічному факультеті.
     Заступник декана юридичного факультету Олена Улютіна закцентувала увагу присутніх на тому, що на сьогодні стандарти вищої освіти бакалаврського рівня для спеціальності «Право» затверджені, а для магістрів ще розробляються. На бакалаврському рівні навчальні плани підготовки майбутніх юристів спеціальності «Право» містять 45 дисциплін, а на магістерському – 15. Слід зазначити, що не менше 27% таких дисциплін викладаються НПП інших факультетів. Навчальні плани та освітні програми на факультеті є предметом постійного контролю як навчально-методичної ради факультету, так і вченої ради.

     Олена Анатоліївна зазначила, що важлива увага на юридичному факультеті приділяється дисциплінам, які забезпечують фахові компетентності майбутнього юриста, а також під особливим контролем іде підготовка студентів випускного 4 курсу до здачі ЄВІ з іноземної мови та єдиного фахового вступного випробування з права.

     Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков зазначив, що факультет здійснює підготовку фахівців першого бакалаврського рівня вищої освіти та другого магістерського за спеціальністю «Геодезія та землеустрій», та презентував присутнім навчальні плани їх підготовки. Декан зазначив, що стандарти вищої освіти за спеціальністю ще не затверджені. Плани підготовки бакалаврів налічують 45 дисциплін, з яких 27 дисциплін забезпечуються кафедрами факультету, а 18 – кафедрами інших факультетів. Плани підготовки магістрів налічують 20 дисциплін за освітньою програмою, на яких не менше 20% дисциплін забезпечують кафедри інших факультетів. Гарантами освітньої програми для бакалаврів є Іван Ковальчук, а магістрів – Андрій Мартин.

  

     Проректор Сергій Кваша разом з присутніми деканами факультетів та гарантами освітніх програм проаналізували перелік вибіркових дисциплін, які обрали студенти вищезазначених факультетів. Значна кількість студентів зацікавлена у додатковому вивченні іноземних мов та розвитку своїх лідерських якостей.

     Дякуємо усім деканам факультетів, директорам ННІ, їх заступникам, гарантам освітніх програм підготовки бакалаврів та магістрів та завідувачам кафедр, які активно долучилися до публічної презентації та обговорення навчальних планів освітніх програм для вступників 2020 року, за пророблену кропітку та важливу роботу!

Зазимко Оксана,
начальник навчального відділу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook