По життєвому і творчому шляху зачинателя, пророка і сучасника

6 березня 2020, 19:25

«Еней був парубок моторний
І хлопець хоть куди козак,
Удавсь на всеє зле проворний,
Завзятіший од всіх бурлак…»
І. Котляревський

 

     Днями ми мали чудову нагоду відвідати Музей книги і друкарства України, зокрема, виставку присвячену генію, зачинателю нової української літератури Івану Петровичу Котляревському. Провідним мотивом виставки стали паралелі проведені між творчістю письменника і сучасними українськими творцями, наприклад Лесь Подерв'янський, який так само як і Котляревський в славнозвісній «Енеїді» не боїться в сатиричній формі висміювати «панівну верхівку», або ж Ірванець, в своєму романі «Харків 1938» теж використовує прийоми альтернативної версії історії України.

 

 

 


 

    Також мистецтвознавець, яка захопливо розповідала нам про особливості виставки, згадувала про роль Івана Петровича в становленні соціальних поетів, і про не менш важливе бачення поетом жінки як стереотипного образу «знайти кохання або померти» від якого не відмовляються й сучасні українські письменники як от Люко Дашвар й Оксана Забужко.

 

 

      Це велике задоволення – провести час цікаво і з користю одночасно. Подібні експозиції дозволяють сягнути глибше і зрозуміти.

 

Яна Прохоренко,
студентка 1 курсу спеціальності «Психологія»
наставник групи Валентина Теслюк

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook