Академічна мобільність: члени кафедри філософії НУБіП України взяли участь у круглому столі в НПУ імені Драгоманова

27 лютого 2020 року
     25 лютого 2020 року викладачі та аспіранти кафедри філософії НУБіП України взяли участь у роботі круглого столу кафедри філософії НПУ імені Драгоманова, присвяченого обговоренню викликів, які постали сьогодні перед освітянами через зміни у підготовці докторів філософії зі спеціальності 033 «Філософія».

    Головним питанням цієї двосторонньої зустрічі стала проблема уточнення освітньо-наукових програм та навчальних планів у напрямку зростання конкурентоспроможності випускників аспірантури на ринку праці та визначення найбільш затребуваних компетенцій, а відтак і дисциплін, що мають викладатися. Цікаво, що згідно з одностайною позицією аспірантів, їхнє головне завдання – здобути навички роботи у студентській аудиторії, отримавши вміння утримувати увагу слухачів, передусім неспеціальних факультетів. Це своєю чергою, є передумовою для подальшого поглиблення знань з методики викладання філософії й розгляду питання про введення до навчального плану курсу «Риторика».

 

Зауважимо, що комунікативна компетенція, яку визначили засадничою, в аспірантів кафедри філософії НУБіП України, формується у процесі опанування «Іноземної мови за професійним спрямуванням», «Філософії науки», «Педагогіки вищої школи», «Методики дослідження та організації підготовки дисертаційної роботи» та окремих дисциплін за вибором. Поміж тим, включення практично орієнтованого курсу «Риторики» у перелік дисциплін на вибір, аспіранти двох вузів вважають плідною та перспективною практикою, котра забезпечить їхню конкурентоздатність ринку праці у довгостроковій перспективі.

    Дещо більш помірковані думки з приводу підготовки докторів філософії зі спеціальності 033 «Філософія», висловили представники професорсько-викладацького крила цієї дискусії, на чолі з професором Н. Мозговою. Загалом не заперечуючи важливого значення комунікативної компетенції, вона підкреслили засадниче значення фундаментальних дисциплін для підготовки фахівців високого рівня. З огляду на це, було обговорено питання введення у навчальний план дисциплін «Філософія логіки» та «Критичне мислення», як вибіркових. Цікаво, що для аспірантів кафедри філософії НУБіП України, більш привабливою та практично кориснішою видалася дисципліна «Критичне мислення», котра, на їхню думку, може забезпечити розвиток вмінь та навичок, які можуть стати корисними і у викладацькій, і у науковій роботі.

 

    Загалом зустріч пройшла у дружній атмосфері. Кожен її учасник мав можливість висловити свою думку з приводу дисциплін, що можуть сприяти покращенню результатів навчання в аспірантурі, завдяки здобуттю вмінь та навичок затребуваних на ринку праці.

професор кафедри філософії,
Сторожук С.В.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook